Resolutie 1531 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 1531
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 12 maart 2004
Nr. vergadering 4924
Code S/RES/1531
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Eritrees-Ethiopische Oorlog
Beslissing Verlengde de UNMEE-waarnemingsmissie met 6 maanden.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2004
Permanente leden
Vlag van China China · Vlag van Frankrijk Frankrijk · Vlag van Rusland Rusland · Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk · Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Niet-permanente leden
Vlag van Algerije Algerije · Vlag van Angola Angola · Vlag van Benin Benin · Vlag van Brazilië Brazilië · Vlag van Chili Chili · Vlag van Spanje Spanje · Vlag van Duitsland Duitsland · Vlag van Pakistan Pakistan · Vlag van Filipijnen Filipijnen · Vlag van Roemenië Roemenië
UNMEE-waarnemers.
UNMEE-waarnemers.

Resolutie 1531 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem door de VN-Veiligheidsraad aangenomen op 12 maart 2004 en verlengde de waarnemingsmissie op de Ethiopisch-Eritrese grens.

Achtergrond[bewerken]

Na de Tweede Wereldoorlog werd Eritrea bij Ethiopië gevoegd als een federatie. In 1962 maakte keizer Haile Selassie er een provincie van, waarop de Eritrese Onafhankelijkheidsoorlog begon. In 1991 bereikte Eritrea na een volksraadpleging die onafhankelijkheid. Er bleef echter onenigheid over een aantal grensplaatsen. In 1998 leidde een grensincident tot een oorlog waarbij tienduizenden omkwamen. Pas in 2000 werd een akkoord bereikt en een 25 kilometer brede veiligheidszone ingesteld die door de UNMEE-vredesmacht werd bewaakt. Een gezamenlijke grenscommissie wees onder meer de stad Badme toe aan Eritrea, maar jaren later werd het gebied nog steeds door Ethiopië bezet.

Inhoud[bewerken]

Waarnemingen[bewerken]

Het vredesproces tussen Somalië en Eritrea was intussen in een impasse beland door het gebrek aan vooruitgang in de grensafbakening. De grenscommissie had in haar twaalfde rapport laten weten dat ze onder de omstandigheden niet kon voort werken. Ethiopië verwierp belangrijke delen van de beslissing van de commissie en werkte ook gebrekkig mee. Eritrea weigerde dan weer samen te werken met de speciale gezant van secretaris-generaal Kofi Annan.

Handelingen[bewerken]

Het mandaat van de UNMEE-waarnemingsmissie werd wederom verlengd, tot 15 september. De partijen werden opnieuw opgeroepen mee te werken met de missie en met de grenscommissie. Ethiopië moest ook opnieuw verklaren diens beslissing te zullen aanvaarden. Verder moesten de 2 betrokken landen in dialoog treden en hun betrekkingen normaliseren. Bij beiden werd ook aangedrongen op een directe vliegroute tussen Asmara en Addis Ababa om UNMEE's kosten te drukken.

Verwante resoluties[bewerken]

Logo Wikisource
Bronnen over dit onderwerp zijn te vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 1531 van de Engelstalige Wikisource.