Resolutie 1531 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Vlag van de Verenigde Naties
Resolutie 1531
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 12 maart 2004
Nr. vergadering 4924
Code S/RES/1531 (Document)
Stemming Voor: 15 Onth.: 0 Tegen: 0
Onderwerp Eritrees-Ethiopische Oorlog
Beslissing Verlengde de UNMEE-waarnemingsmissie tot 15 september.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2004
Permanente leden
Vlag van China CHN Vlag van Frankrijk FRA Vlag van Verenigd Koninkrijk GBR Vlag van Rusland RUS Vlag van Verenigde Staten USA
Niet-permanente leden
Vlag van Algerije ALG Vlag van Angola ANG Vlag van Benin BEN Vlag van Brazilië BRA Vlag van Chili CHI
Vlag van Spanje ESP Vlag van Duitsland GER Vlag van Pakistan PAK Vlag van Filipijnen PHI Vlag van Roemenië ROU
UNMEE-waarnemers.
UNMEE-waarnemers.

Resolutie 1531 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem door de VN-Veiligheidsraad aangenomen op 12 maart 2004 en verlengde de waarnemingsmissie op de Ethiopisch-Eritrese grens.

Achtergrond[bewerken]

Na de Tweede Wereldoorlog werd Eritrea bij Ethiopië gevoegd als een federatie. In 1962 maakte keizer Haile Selassie er een provincie van waarop de Eritrese Onafhankelijkheidsoorlog begon. In 1991 bereikte Eritrea na een volksraadpleging die onafhankelijkheid. Er bleef echter onenigheid over een aantal grensplaatsen. In 1998 leidde een grensincident tot een oorlog waarbij tienduizenden omkwamen. Pas in 2000 werd een akkoord bereikt en een 25 kilometer brede veiligheidszone ingesteld die door de UNMEE-vredesmacht wordt bewaakt. Een gezamenlijke grenscommissie wees onder meer de stad Badme toe aan Eritrea, maar anno 2009 wordt het gebied nog steeds door Ethiopië bezet.

Inhoud[bewerken]

Waarnemingen[bewerken]

Het vredesproces tussen Somalië en Eritrea was intussen in een impasse beland door het gebrek aan vooruitgang in de grensafbakening. De grenscommissie had in haar 12de rapport laten weten dat ze onder de omstandigheden niet kon voort werken. Ethiopië verwierp belangrijke delen van de beslissing van de commissie en werkte ook gebrekkig mee. Eritrea weigerde dan weer samen te werken met de speciale gezant van de Secretaris-Generaal.

Handelingen[bewerken]

Het mandaat van de UNMEE-waarnemingsmissie werd wederom verlengd, tot 15 september. De partijen werden opnieuw opgeroepen mee te werken met de missie en met de grenscommissie. Ethiopië moest ook opnieuw verklaren diens beslissing te zullen aanvaarden. Verder moesten de 2 betrokken landen in dialoog treden en hun betrekkingen normaliseren. Bij beiden werd ook aangedrongen op een directe vliegroute tussen Asmara en Addis Ababa om UNMEE's kosten te drukken.

Verwante resoluties[bewerken]

Logo Wikisource
Bronnen die bij dit onderwerp horen, kan men vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 1531 op de Engelstalige Wikisource.