Resolutie 1532 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 1532
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 12 maart 2004
Nr. vergadering 4925
Code S/RES/1532
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Burgeroorlog in Liberia
Beslissing Bevroor het geld dat ex-president Charles Taylor naar het buitenland had versluisd.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2004
Permanente leden
Vlag van China China · Vlag van Frankrijk Frankrijk · Vlag van Rusland Rusland · Vlag van het Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk · Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Niet-permanente leden
Vlag van Algerije Algerije · Vlag van Angola Angola · Vlag van Benin Benin · Vlag van Brazilië Brazilië · Vlag van Chili Chili · Vlag van Spanje Spanje · Vlag van Duitsland Duitsland · Vlag van Pakistan Pakistan · Vlag van de Filipijnen Filipijnen · Vlag van Roemenië Roemenië
Een vluchtelingenkamp in Liberia genomen in juli 2005.
Een vluchtelingenkamp in Liberia genomen in juli 2005.

Resolutie 1532 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem door de VN-Veiligheidsraad aangenomen op 12 maart 2004. Deze resolutie bevroor de overheidsfondsen die voormalig president Charles Taylor naar het buitenland had versluisd.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Tweede Liberiaanse Burgeroorlog voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Na de hoogtijdagen onder het decennialange bestuur van William Tubman, die in 1971 overleed, greep Samuel Doe de macht. Diens dictatoriale regime ontwrichtte de economie en er ontstonden rebellengroepen tegen zijn bewind, waaronder die van de latere president Charles Taylor. In 1989 leidde de situatie tot een burgeroorlog waarin de president vermoord werd. De oorlog bleef nog doorgaan tot 1996. Bij de verkiezingen in 1997 werd Charles Taylor verkozen en in 1999 ontstond opnieuw een burgeroorlog toen hem vijandige rebellengroepen delen van het land overnamen. Pas in 2003 kwam er een staakt-het-vuren en werden VN-troepen gestuurd. Taylor ging in ballingschap en de regering van zijn opvolger werd al snel vervangen door een overgangsregering. In 2005 volgden opnieuw verkiezingen, waarna Ellen Johnson-Sirleaf de nieuwe president werd.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

Waarnemingen[bewerken | brontekst bewerken]

De Veiligheidsraad was bezorgd om de handelingen van de voormalige president van Liberia, Charles Taylor. Die had 's lands natuurlijke rijkdommen uitgeput, overheidsgeld verduisterd en de overgang naar democratie en de ontwikkeling van de instellingen ondermijnd. Het naar het buitenland versluizen van fondsen had een negatieve impact op Liberia en de internationale gemeenschap moest zorgen dat het geld terechtkwam. Intussen had Taylor nog steeds controle over deze fondsen waarmee hij de vrede en stabiliteit in Liberia kon ondermijnen.

Handelingen[bewerken | brontekst bewerken]

Daarom werd beslist dat landen waarin zich deze fondsen bevonden moesten voorkomen dat Charles Taylor, zijn naaste familie — in het bijzonder Jewell Howard Taylor en Charles Taylor jr. — er gebruik van konden maken en zorgen dat deze onverwijld werden bevroren. Het comité dat was opgericht met resolutie 1521 moest een lijst opstellen van de betrokken personen en die verspreiden.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]

Logo Wikisource
Bronnen over dit onderwerp zijn te vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 1532 van de Engelstalige Wikisource.