Resolutie 1537 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 1537
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 30 maart 2004
Nr. vergadering 4938
Code S/RES/1537
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Burgeroorlog in Sierra Leone
Beslissing Verlengde de UNAMSIL-vredesmissie met 6 maanden.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2004
Permanente leden
Vlag van China China · Vlag van Frankrijk Frankrijk · Vlag van Rusland Rusland · Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk · Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Niet-permanente leden
Vlag van Algerije Algerije · Vlag van Angola Angola · Vlag van Benin Benin · Vlag van Brazilië Brazilië · Vlag van Chili Chili · Vlag van Spanje Spanje · Vlag van Duitsland Duitsland · Vlag van Pakistan Pakistan · Vlag van Filipijnen Filipijnen · Vlag van Roemenië Roemenië
Sierra Leone.
Sierra Leone.

Resolutie 1537 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem door de VN-Veiligheidsraad aangenomen op 30 maart 2004 en verlengde de vredesmacht in Sierra Leone.

Achtergrond[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Sierra Leoonse Burgeroorlog voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In Sierra Leone waren al jarenlang etnische spanningen tussen verschillende bevolkingsgroepen. In 1978 werd het een eenpartijstaat met een regering die gekenmerkt werd door corruptie en wanbeheer van onder meer de belangrijke diamantmijnen. Intussen was in buurland Liberia al een bloedige burgeroorlog aan de gang, en in 1991 braken ook in Sierra Leone vijandelijkheden uit. In de volgende jaren kwamen twee junta's aan de macht, waarvan vooral de laatste een schrikbewind voerde. Zij werden eind 1998 met behulp van buitenlandse troepen verjaagd, maar begonnen begin 1999 een bloedige terreurcampagne. Pas in 2002 legden ze de wapens neer.

Inhoud[bewerken]

Waarnemingen[bewerken]

Er werd vooruitgang geboekt naar de maatstaven waarnaar de UNAMSIL-vredesmissie kon worden afgebouwd. Er waren echter nog steeds problemen, zoals de capaciteiten van de Sierra Leoonse politie en leger om de vrede en veiligheid te handhaven. Het was van belang dat Sierra Leone de controle verwierf over heel haar grondgebied, en vooral de gevoelige diamantregio's en de grensstreken. Ook moesten in mei 2004 vrije, eerlijke en transparante verkiezingen worden gehouden.

Volgens de secretaris-generaal moest de sterk afgebouwde VN-vredesmacht in Sierra Leone blijven. Doch moest het land zo snel mogelijk verantwoordelijk worden voor haar nationale veiligheid.

Handelingen[bewerken]

Het mandaat van UNAMSIL werd aldus met 6 maanden uitgebreid, tot 30 september. De secretaris-generaal ging de afbouw van de militaire sterkte meer geleidelijk laten verlopen. Bij Sierra Leone werd aangedrongen de politie, het leger en justitie verder uit te bouwen, zodat het zelf de ordehandhaving kon overnemen. Vanaf 1 januari 2005 zou voor een eerste periode van 6 maanden een afgebouwde UNAMSIL-missie ter plaatse blijven. Het aantal troepen moest zijn verminderd van 5000 in december 2004 tot 3250 op 28 februari 2005, met 141 militaire waarnemers en 80 politiepersoneelsleden.

Verwante resoluties[bewerken]

Logo Wikisource
Bronnen over dit onderwerp zijn te vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 1537 van de Engelstalige Wikisource.