Resolutie 1538 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 1538
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 21 april 2004
Nr. vergadering 4946
Code S/RES/1538
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Olie-voor-voedselprogramma
Beslissing Verwelkomde het onderzoek naar corruptie.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2004
Permanente leden
Niet-permanente leden
Vlag van Algerije Algerije · Vlag van Angola Angola · Vlag van Benin Benin · Vlag van Brazilië Brazilië · Vlag van Chili Chili · Vlag van Spanje Spanje · Vlag van Duitsland Duitsland · Vlag van Pakistan Pakistan · Vlag van de Filipijnen Filipijnen · Vlag van Roemenië Roemenië
Landen waarvan de inwoners en organisaties het olie-voor-voedselprogramma zouden hebben misbruikt.
Landen waarvan de inwoners en organisaties het olie-voor-voedselprogramma zouden hebben misbruikt.

Resolutie 1538 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd op 21 april 2004 unaniem aangenomen door de VN-Veiligheidsraad, die het gestarte onderzoek naar corruptie met het olie-voor-voedselprogramma verwelkomde.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Golfoorlog (1990-1991) en Olie-voor-voedselprogramma voor de hoofdartikelen over dit onderwerp.

Op 2 augustus 1990 viel Irak zijn zuiderbuur Koeweit binnen en bezette het land. De Veiligheidsraad veroordeelde de inval nog diezelfde dag middels resolutie 660 en later kregen de lidstaten carte blanche om Koeweit te bevrijden. Eind februari 1991 was die strijd beslecht en legde Irak zich neer bij alle aangenomen VN-resoluties. Hierna werd het olie-voor-voedselprogramma in het leven geroepen om de humanitaire noden van de Iraakse bevolking te lenigen.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

Waarnemingen[bewerken | brontekst bewerken]

De Veiligheidsraad wilde een onderzoek zien naar de inspanning van Irak om door middel van corruptie bij het aankopen van humanitaire goederen de provisies van resolutie 661 uit 1990 te omzeilen. De Veiligheidsraad was verder bezorgd over het nieuws dat het beheer van het olie-voor-voedselprogramma, dat met resolutie 986 was opgericht in 1995, gepaard was gegaan met fraude en corruptie. Het was onaanvaardbaar dat VN-functionarissen er illegale activiteiten op na hielden. De secretaris-generaal had besloten om op hoog niveau een onderzoek te voeren naar het beheer van het programma.

Handelingen[bewerken | brontekst bewerken]

De Veiligheidsraad:

  1. Verwelkomde de instelling van een onafhankelijk onderzoek op hoog niveau.
  2. Roept de Voorlopige Autoriteit, Irak en alle andere lidstaten op volledig mee te werken.
  3. Kijkt al uit naar het eindrapport.
  4. Besluit actief op de hoogte te blijven.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]

Originele werken bij dit onderwerp zijn te vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 1538 op de Engelstalige Wikisource.