Naar inhoud springen

Resolutie 1540 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Resolutie 1540
Van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties
Datum 28 april 2004
Nr. vergadering 4956
Code S/RES/1540
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Massavernietigingswapens en terrorisme
Beslissing Verbood het steunen van niet-landen bij het verwerven van kern-, chemische-, of biowapens.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2004
Permanente leden
Niet-permanente leden
Vlag van Algerije Algerije · Vlag van Angola Angola · Vlag van Benin Benin · Vlag van Brazilië Brazilië · Vlag van Chili Chili · Vlag van Spanje Spanje · Vlag van Duitsland Duitsland · Vlag van Pakistan Pakistan · Vlag van Filipijnen Filipijnen · Vlag van Roemenië Roemenië
Landen met massavernietigingswapens.

Resolutie 1540 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem door de VN-Veiligheidsraad aangenomen op 28 april 2004. De resolutie verbood steun aan niet-landen bij het verwerven van massavernietigingswapens en richtte een comité op om hierop toe te zien.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

Waarnemingen[bewerken | brontekst bewerken]

De proliferatie van nucleaire, chemische en biologische wapens, alsook de raketten en dergelijke om ze in te zetten, waren een bedreiging van de internationale vrede en veiligheid. De Raad steunde ook multilaterale verdragen tegen deze wapens.

Het voorkomen van deze proliferatie mocht de internationale technologische samenwerking voor vreedzame doeleinden echter niet in de weg staan. Die vreedzame doeleinden mochten dan weer niet gebruikt worden om proliferatie te verbergen.

Men was ook bezorgd over terrorisme en de mogelijkheid van niet-landen om aan nucleaire, chemische of biologische wapens te geraken, alsook de illegale handel in dergelijke wapens.

De meeste landen waren al gebonden aan verdragen tegen de proliferatie van deze wapens. Er waren echter bijkomende maatregelen nodig.

Handelingen[bewerken | brontekst bewerken]

De Veiligheidsraad besloot dat geen land een niet-land mocht steunen bij het bekomen, bouwen, ontwikkelen, verplaatsen of gebruiken van nucleaire, chemische en biologische wapens. Ook moesten ze de nodige nationale wetgeving inbouwen om dit te verbieden, en vooral voor terreurdoeleinden. Verder moesten ze de nodige maatregelen nemen om deze in hun eigen bezit te beveiligen en tegen de illegale handel erin.

Voorts werd, voor een periode van twee jaar, een comité opgericht dat moest rapporteren over de uitvoering van deze resolutie. De landen werden opgeroepen binnen de 6 maanden aan het comité te rapporteren over de stappen die zij hiervoor zetten. Ze werden ook opgeroepen multilaterale verdragen ter zake te promoten, nationale regels op te stellen en de betrokken industrie en het publiek voor te lichten.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Werken van of over dit onderwerp zijn te vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 1540 op de Engelstalige Wikisource.