Resolutie 1543 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 1543
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 14 mei 2004
Nr. vergadering 4968
Code S/RES/1543
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Onafhankelijkheid van Oost-Timor
Beslissing Verlengde de UNMISET-vredesmissie met 6 maanden.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2004
Permanente leden
Niet-permanente leden
Vlag van Algerije Algerije · Vlag van Angola Angola · Vlag van Benin Benin · Vlag van Brazilië Brazilië · Vlag van Chili Chili · Vlag van Spanje Spanje · Vlag van Duitsland Duitsland · Vlag van Pakistan Pakistan · Vlag van de Filipijnen Filipijnen · Vlag van Roemenië Roemenië
Oost-Timor
Oost-Timor

Resolutie 1543 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem door de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties aangenomen op 14 mei 2004, en verlengde de UNMISET-missie in Oost-Timor met een half jaar.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Oost-Timor voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Nadat Portugal zijn kolonies losgelaten had, werd Oost-Timor eind 1975 na een korte burgeroorlog onafhankelijk. Korte tijd later viel Indonesië het land binnen en brak een oorlog uit, waarna Oost-Timor werd ingelijfd. In 1999 stemde Indonesië in met een volksraadpleging over meer autonomie of onafhankelijkheid, waarop het merendeel van de bevolking voor de tweede optie koos.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

Oost-Timor had in korte tijd grote vooruitgang geboekt bij de ontwikkeling van zijn infrastructuur, administratie, ordehandhaving en defensie. 's Lands Minister van Buitenlandse Zaken vroeg nu dat de UNMISET-missie met een jaar werd verlengd. Ook secretaris-generaal Kofi Annan beval een consolidatiefase van een jaar aan.

De Veiligheidsraad besloot het mandaat van UNMISET met zes maanden te verlengen en vervolgens een laatste keer nogmaals met zes maanden. De missie werd ook geleidelijk beëindigd en het mandaat aangepast tot volgende:

i. De openbare administratie en het justitiesysteem ondersteunen,
ii. De ontwikkeling van de ordehandhaving ondersteunen,
iii. De veiligheid en stabiliteit ondersteunen.

UNMISET zou bestaan uit 58 civiele adviseurs, 157 politieadviseurs, 42 militaire verbindingsofficieren, 310 militairen en een 125-koppige internationale reactie-eenheid.

Voorts was ook de strijd tegen straffeloosheid belangrijk. De Zware Misdaadeenheid moest tegen november 2004 al haar onderzoeken hebben afgerond en tegen 20 mei 2005 moesten de rechtszaken aanvangen.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]

Originele werken van of over dit onderwerp zijn te vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 1543 op de Engelstalige Wikisource.