Resolutie 1547 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 1547
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 11 juni 2004
Nr. vergadering 4988
Code S/RES/1547
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Soedanese burgeroorlog
Beslissing Stemde in met het sturen van een voorhoedeteam.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2004
Permanente leden
Niet-permanente leden
Vlag van Algerije Algerije · Vlag van Angola Angola · Vlag van Benin Benin · Vlag van Brazilië Brazilië · Vlag van Chili Chili · Vlag van Spanje Spanje · Vlag van Duitsland Duitsland · Vlag van Pakistan Pakistan · Vlag van de Filipijnen Filipijnen · Vlag van Roemenië Roemenië
Soedan.

Resolutie 1547 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem door de VN-Veiligheidsraad aangenomen op 11 juni 2004 en stemde in met het sturen van een voorhoedeteam naar Soedan.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Tweede Soedanese Burgeroorlog voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Al in de jaren 1950 was zwarte zuiden van Soedan in opstand gekomen tegen het overheersende Arabische noorden. De vondst van aardolie in het zuiden maakte het conflict er enkel maar moeilijker op. In 2002 kwam er een staakt-het-vuren en werden afspraken gemaakt over de verdeling van de olie-inkomsten. Verschillende rebellengroepen waren hiermee niet tevreden en in 2003 ontstond het conflict in Darfur tussen deze rebellen en de door de regering gesteunde janjaweed-milities. Die laatsten gingen over tot etnische zuiveringen en in de volgende jaren werden in Darfur grove mensenrechtenschendingen gepleegd waardoor miljoenen mensen op de vlucht sloegen.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

Waarnemingen[bewerken | brontekst bewerken]

Op 5 juni hadden Soedan en de rebellengroep SPLM/A een verklaring getekend waarin ze de 6 eerder afgesproken protocollen en hun toewijding aan het afronden van de onderhandelingen bevestigden.

De Veiligheidsraad veroordeelde al het geweld en de mensenrechtenschendingen en was bezorgd om de gevolgen van het conflict voor de bevolking. Beide partijen werden dan ook opgeroepen snel een vredesakkoord te sluiten.

Handelingen[bewerken | brontekst bewerken]

De Secretaris-Generaal stelde voor om gedurende 3 maanden een VN-voorhoedeteam (UNAMIS) naar Soedan te sturen als speciale politieke missie om de internationale waarnemingsmissie die in het Naivasha-Akkoord van 25 september 2003 was vooropgesteld voor te bereiden, alsook een vredesoperatie voor te bereiden die zou volgen na de ondertekening van een vredesakkoord.

Verder was er nood aan effectieve publieke informatie door middel van onder andere radio, televisie en kranten om het vredesproces en de rol van de VN te promoten.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]

Originele werken bij dit onderwerp zijn te vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 1547 op de Engelstalige Wikisource.