Naar inhoud springen

Resolutie 1548 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Resolutie 1548
Van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties
Datum 11 juni 2004
Nr. vergadering 4989
Code S/RES/1548
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Conflict in Cyprus
Beslissing Verlengde de UNFICYP-vredesmacht tot 15 december.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2004
Permanente leden
Niet-permanente leden
Vlag van Algerije Algerije · Vlag van Angola Angola · Vlag van Benin Benin · Vlag van Brazilië Brazilië · Vlag van Chili Chili · Vlag van Spanje Spanje · Vlag van Duitsland Duitsland · Vlag van Pakistan Pakistan · Vlag van Filipijnen Filipijnen · Vlag van Roemenië Roemenië
Het Argentijnse UNFICYP-kamp (foto: 1998).

Resolutie 1548 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd op 11 juni 2004 unaniem aangenomen door de VN-Veiligheidsraad en verlengde de VN-vredesmacht op Cyprus.

Nadat in 1964 geweld was uitgebroken tussen de Griekse en Turkse bevolkingsgroep op Cyprus stationeerden de VN de UNFICYP-vredesmacht op het eiland. Die macht wordt sindsdien om het half jaar verlengd. In 1974 bezette Turkije het noorden van Cyprus na een Griekse poging tot staatsgreep. In 1983 werd dat noordelijke deel met Turkse steun van Cyprus afgescheurd. Midden 1990 begon het toetredingsproces van (Grieks-)Cyprus tot de Europese Unie maar de EU erkent de Turkse Republiek Noord-Cyprus niet.

De Veiligheidsraad:

  • Verwelkomt het rapport van de secretaris-generaal en vooral de oproep aan de partijen om dringend iets te doen aan de kwestie van de vermiste personen.
  • Merkt op dat Cyprus instemde met een verlenging van UNFICYP na 15 juni.
  • Verwelkomt de intentie van de secretaris-generaal om het mandaat, de troepensterkte en het operationeel concept van UNFICYP binnen de drie maanden te herzien.
  • Verwelkomt inspanningen van de VN om vredeshandhavers te sensibiliseren voor aids en andere ziekten.
  1. Bevestigt alle relevante resoluties en vooral resolutie 1251.
  2. Besluit het mandaat van UNFICYP te verlengen tot 15 december 2004.
  3. Dringt er bij de Turks-Cyprioten op aan om de beperkingen die UNFICYP werden opgelegd op te heffen en het het militaire status quo in Strovilia te herstellen.
  4. Vraagt de secretaris-generaal om ook over de uitvoering van deze resolutie te rapporteren.
  5. Besluit op de hoogte te blijven.

Verwante resoluties

[bewerken | brontekst bewerken]
Originele werken bij dit onderwerp zijn te vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 1548 op de Engelstalige Wikisource.