Resolutie 1558 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Vlag van de Verenigde Naties
Resolutie 1558
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 17 augustus 2004
Nr. vergadering 5022
Code S/RES/1558
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Somalische burgeroorlog
Beslissing Verlengde de waarnemingsgroep die de schendingen van het wapenembargo onderzocht.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2004
Permanente leden
Vlag van China CHN Vlag van Frankrijk FRA Vlag van Verenigd Koninkrijk GBR Vlag van Rusland RUS Vlag van Verenigde Staten USA
Niet-permanente leden
Vlag van Algerije ALG Vlag van Angola ANG Vlag van Benin BEN Vlag van Brazilië BRA Vlag van Chili CHI
Vlag van Spanje ESP Vlag van Duitsland GER Vlag van Pakistan PAK Vlag van Filipijnen PHI Vlag van Roemenië ROU
Somalië.
Somalië.

Resolutie 1558 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd op 17 augustus 2004 unaniem door de VN-Veiligheidsraad aangenomen en verlengde de waarnemingsgroep die de schendingen van het wapenembargo tegen Somalië onderzocht.

Achtergrond[bewerken]

In 1960 werden de voormalige kolonies Brits Somaliland en Italiaans Somaliland onafhankelijk en samengevoegd tot Somalië. In 1969 greep het leger de macht en werd Somalië een socialistisch-islamitisch land. In de jaren 1980 leidde het verzet tegen het totalitair geworden regime tot een burgeroorlog en in 1991 viel het centrale regime. Vanaf dan beheersten verschillende groeperingen elke een deel van het land en enkele delen scheurden zich ook af van Somalië.

Inhoud[bewerken]

Waarnemingen[bewerken]

De Veiligheidsraad bevestigde onder meer 's Raads resolutie 733 uit 1992, die een wapenembargo tegen Somalië instelde. De Raad veroordeelde ook de wapenstroom naar dat land; in strijd met die resolutie. Daarom moest het toezicht op het embargo verbetert worden.

Handelingen[bewerken]

Alle landen waren verplicht het wapenembargo op te volgen. De secretaris-generaal werd gevraagd om in samenspraak met het comité uit resolutie 751 binnen de 30 dagen de waarnemingsgroep uit resolutie 1519 opnieuw op te richten voor 6 maanden. Die moest het onderzoek naar de schendingen van het embargo verder zetten, de lijst met schenders onderhouden en aanbevelingen ter zake doen.

Verwante resoluties[bewerken]

Logo Wikisource
Bronnen die bij dit onderwerp horen, kan men vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 1558 op de Engelstalige Wikisource.