Resolutie 1562 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 1562
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 17 september 2004
Nr. vergadering 5037
Code S/RES/1562
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Burgeroorlog in Sierra Leone
Beslissing Verlengde de UNAMSIL-vredesmissie tot 30 juni 2005.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2004
Permanente leden
Vlag van China China · Vlag van Frankrijk Frankrijk · Vlag van Rusland Rusland · Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk · Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Niet-permanente leden
Vlag van Algerije Algerije · Vlag van Angola Angola · Vlag van Benin Benin · Vlag van Brazilië Brazilië · Vlag van Chili Chili · Vlag van Spanje Spanje · Vlag van Duitsland Duitsland · Vlag van Pakistan Pakistan · Vlag van Filipijnen Filipijnen · Vlag van Roemenië Roemenië
Het Tiwai-eiland wildreservaat in de provincie Southern.
Het Tiwai-eiland wildreservaat in de provincie Southern.

Resolutie 1562 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem door de VN-Veiligheidsraad aangenomen op 17 september 2004 en verlengde de vredesmacht in Sierra Leone.

Achtergrond[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Sierra Leoonse Burgeroorlog voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In Sierra Leone waren al jarenlang etnische spanningen tussen verschillende bevolkingsgroepen. In 1978 werd het een eenpartijstaat met een regering die gekenmerkt werd door corruptie en wanbeheer van onder meer de belangrijke diamantmijnen. Intussen was in buurland Liberia al een bloedige burgeroorlog aan de gang, en in 1991 braken ook in Sierra Leone vijandelijkheden uit. In de volgende jaren kwamen twee junta's aan de macht, waarvan vooral de laatste een schrikbewind voerde. Zij werden eind 1998 met behulp van buitenlandse troepen verjaagd, maar begonnen begin 1999 een bloedige terreurcampagne. Pas in 2002 legden ze de wapens neer.

Inhoud[bewerken]

Waarnemingen[bewerken]

Er werd verdere vooruitgang geboekt naar de maatstaven waarnaar de UNAMSIL-vredesmissie kon worden afgebouwd. Intussen moesten de politie en het leger van Sierra Leone versterkt worden.

Handelingen[bewerken]

Het mandaat van de vredesmissie in Sierra Leone werd tot 30 juni 2005 verlengd. Vanaf 1 januari 2005 zou ook een residentiële UNAMSIL-aanwezigheid gedurende zes maanden in het land blijven. Die kreeg als taken het bijstaan van de Sierra Leoonse politie en leger, het beschermen van VN-personeel, het toezicht op de herintegratie van terugkerende ex-strijders uit het buitenland, de mensenrechten en het herstel van het gezag van de staat over het hele grondgebied.

De aanwezigheid zou geregeld worden herzien aan de hand van volgende maatstaven:

  • De versterking van het Sierra Leoonse leger en politie,
  • Het gezag van de staat over het grondgebied,
  • De invloed van de UNMIL-vredesmacht in buurland Liberia.

Verwante resoluties[bewerken]

Logo Wikisource
Bronnen over dit onderwerp zijn te vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 1562 van de Engelstalige Wikisource.