Resolutie 156 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 156
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 9 september 1960
Nr. vergadering 895
Code S/RES/156
Stemming
voor
9
onth.
2
tegen
0
Onderwerp Trujillo-dictatuur
Beslissing Nam akte van sancties van de OAS tegen de Dominicaanse Republiek.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1960
Permanente leden
Vlag van Taiwan Taiwan · Vlag van Frankrijk Frankrijk · Vlag van de Sovjet-Unie Sovjet-Unie · Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk · Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Niet-permanente leden
Vlag van Argentinië Argentinië · Vlag van Ceylon (1951-1972) Ceylon · Vlag van Ecuador Ecuador · Vlag van Italië Italië · Vlag van Polen (1928-1980) Polen · Vlag van Tunesië Tunesië
Rafael Trujillo anno 1934.
Rafael Trujillo anno 1934.

Resolutie 156 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd door de VN-Veiligheidsraad aangenomen op 9 september 1960. De resoluties werd goedgekeurd met negen stemmen voor, geen tegen en de onthoudingen van Polen en de Sovjet-Unie.

Achtergrond[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Rafael Trujillo voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Rafael Trujillo was in mei 1930 via gemanipuleerde verkiezingen aan de macht gekomen in de Dominicaanse Republiek. In augustus 1960 verbrak de Organisatie van Amerikaanse Staten de diplomatieke relaties met en stelde sancties in tegen zijn land, nadat hij betrokken was geweest bij een moordpoging op president Rómulo Betancourt van Venezuela.

Inhoud[bewerken]

De Veiligheidsraad had het rapport van de Organisatie van Amerikaanse Staten over diens Zesde Consultatie van Ministers van Buitenlandse Zaken ontvangen, en nam akte van de eerste resolutie van die bijeenkomst, inzake maatregelen tegen de Dominicaanse Republiek.

Wikisource Bronnen betreffende dit onderwerp zijn te vinden op pagina United Nations Security Council Resolution 156 van de Engelstalige Wikisource.