Resolutie 1573 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 1573
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 16 november 2004
Nr. vergadering 5079
Code S/RES/1573
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Onafhankelijkheid van Oost-Timor
Beslissing Verlengde de UNMISET-vredesmissie met 6 maanden.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2004
Permanente leden
Niet-permanente leden
Vlag van Algerije Algerije · Vlag van Angola Angola · Vlag van Benin Benin · Vlag van Brazilië Brazilië · Vlag van Chili Chili · Vlag van Spanje Spanje · Vlag van Duitsland Duitsland · Vlag van Pakistan Pakistan · Vlag van de Filipijnen Filipijnen · Vlag van Roemenië Roemenië
Rijstvelden in Viqueque in het centrale zuiden van Oost-Timor.
Rijstvelden in Viqueque in het centrale zuiden van Oost-Timor.

Resolutie 1573 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem door de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties aangenomen op 16 november 2004, en verlengde de vredesmissie in Oost-Timor een laatste maal met een half jaar.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Oost-Timor voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Nadat Portugal zijn kolonies losgelaten had, werd Oost-Timor eind 1975 na een korte burgeroorlog onafhankelijk. Korte tijd later viel Indonesië het land binnen en brak een oorlog uit waarna Oost-Timor werd ingelijfd. In 1999 stemde Indonesië in met een volksraadpleging over meer autonomie of onafhankelijkheid waarop het merendeel van de bevolking voor de tweede optie koos.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

Het volk en de overheid van Oost-Timor werden geprezen voor de vrede en stabiliteit die ze hadden bereikt. Het land kon echter nog steeds niet in zijn eigen administratie, ordehandhaving en veiligheid voorzien.

Het mandaat van de UNMISET-vredesmissie werd voor de laatste keer met zes maanden verlengd, tot 20 mei 2005.

VN-ontwikkelings-, humanitaire agentschappen en internationale financiële instellingen werden gevraagd om alvast de overgang van een vredesoperatie naar ontwikkelingsbijstand voor te bereiden.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]

Originele werken van of over dit onderwerp zijn te vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 1573 op de Engelstalige Wikisource.