Resolutie 1573 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 1573
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 16 november 2004
Nr. vergadering 5079
Code S/RES/1573
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Oost-Timor
Beslissing Verlengde de UNMISET-vredesmissie met 6 maanden.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2004
Permanente leden
Vlag van China China · Vlag van Frankrijk Frankrijk · Vlag van Rusland Rusland · Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk · Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Niet-permanente leden
Vlag van Algerije Algerije · Vlag van Angola Angola · Vlag van Benin Benin · Vlag van Brazilië Brazilië · Vlag van Chili Chili · Vlag van Spanje Spanje · Vlag van Duitsland Duitsland · Vlag van Pakistan Pakistan · Vlag van Filipijnen Filipijnen · Vlag van Roemenië Roemenië
Rijstvelden in Viqueque in het centrale zuiden van Oost-Timor.
Rijstvelden in Viqueque in het centrale zuiden van Oost-Timor.

Resolutie 1573 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem door de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties aangenomen op 16 november 2004 en verlengde de vredesmissie in Oost-Timor een laatste maal met een half jaar.

Achtergrond[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Oost-Timor voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Nadat Portugal zijn kolonies losgelaten had, werd Oost-Timor eind 1975 na een korte burgeroorlog onafhankelijk. Korte tijd later viel Indonesië het land binnen en brak een oorlog uit waarna Oost-Timor werd ingelijfd. In 1999 stemde Indonesië in met een volksraadpleging over meer autonomie of onafhankelijkheid waarop het merendeel van de bevolking voor de tweede optie koos.

Inhoud[bewerken]

Waarnemingen[bewerken]

Het volk en de overheid van Oost-Timor werden geprezen voor de vrede en stabiliteit die ze hadden bereikt. Het land kon echter nog steeds niet in zijn eigen administratie, ordehandhaving en veiligheid voorzien.

Handelingen[bewerken]

Het mandaat van de UNMISET-vredesmissie werd voor de laatste keer met 6 maanden verlengd, tot 20 mei 2005.

VN-ontwikkelings-, humanitaire agentschappen en internationale financiële instellingen werden gevraagd om alvast de overgang van een vredesoperatie naar ontwikkelingsbijstand voor te bereiden.

Verwante resoluties[bewerken]

Logo Wikisource
Bronnen over dit onderwerp zijn te vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 1573 van de Engelstalige Wikisource.