Resolutie 1574 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Vlag van de Verenigde Naties
Resolutie 1574
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 19 november 2004
Nr. vergadering 5082
Code S/RES/1574 (Document)
Stemming Voor: 15 Onth.: 0 Tegen: 0
Onderwerp Soedanese burgeroorlog
Beslissing Verlengde de UNAMIS-voorhoede met 3 maanden.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2004
Permanente leden
Vlag van China CHN Vlag van Frankrijk FRA Vlag van Verenigd Koninkrijk GBR Vlag van Rusland RUS Vlag van Verenigde Staten USA
Niet-permanente leden
Vlag van Algerije ALG Vlag van Angola ANG Vlag van Benin BEN Vlag van Brazilië BRA Vlag van Chili CHI
Vlag van Spanje ESP Vlag van Duitsland GER Vlag van Pakistan PAK Vlag van Filipijnen PHI Vlag van Roemenië ROU
Humanitaire hulp voor Darfur in een Soedanese haven.
Humanitaire hulp voor Darfur in een Soedanese haven.

Resolutie 1574 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem aangenomen door de VN-Veiligheidsraad op 19 november 2004 en verlengde het mandaat van de voorhoedemissie in Soedan met drie maanden.

Achtergrond[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Tweede Soedanese Burgeroorlog voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Al in de jaren 1950 was zwarte zuiden van Soedan in opstand gekomen tegen het overheersende Arabische noorden. De vondst van aardolie in het zuiden maakte het conflict er enkel maar moeilijker op. In 2002 kwam er een staakt-het-vuren en werden afspraken gemaakt over de verdeling van de olie-inkomsten. Verschillende rebellengroepen waren hiermee niet tevreden en in 2003 ontstond het conflict in Darfur tussen deze rebellen en de door de regering gesteunde Janjaweed-milities. Die laatsten gingen over tot etnische zuiveringen en in de volgende jaren werden in Darfur grove mensenrechtenschendingen gepleegd waardoor miljoenen mensen op de vlucht sloegen.

Inhoud[bewerken]

Waarnemingen[bewerken]

Op 5 juni 2004 hadden de partijen de Verklaring van Nairobi ondertekend, die het akkoord met de zes protocollen tussen de overheid van Soedan en de SPLM-rebellen bevestigde. Ze werden aangemoedigd zo snel mogelijk ook tot een vredesakkoord te komen.

Intussen was men bezorgd om de groeiende onveiligheid en het geweld in Darfur, de mensenrechtenschendingen en de schendingen van het staakt-het-vuren. Alle partijen, waaronder de rebellengroepen en het leger, moesten de mensenrechten respecteren. De Soedanese overheid was verantwoordelijk voor de bescherming van haar bevolking.

Handelingen[bewerken]

Soedan en de SPLM werden aangespoord zich nog meer in te spannen voor een vredesakkoord. Hieropvolgend zou een VN-vredesmacht kunnen worden opgericht om de uitvoering van het akkoord te ondersteunen. Het mandaat van de VN-voorhoedemissie UNAMIS, die hiervoor voorbereidend werk deed, werd met drie maanden verlengd tot 10 maart 2005.

De Veiligheidsraad eiste dat alle gewapende groepen het geweld en de aanvallen staakten en de humanitaire hulpverlening bevorderden. Ook werd de uitbreiding van de AU-missie tot 3320 manschappen gesteund.

Annex[bewerken]

In bijlage zat de verklaring over de conclusie van de Igad-onderhandelingen over vrede in Soedan die op 19 november 2004 door de Soedanese overheid en de SPLM was ondertekend in de Keniaanse hoofdstad Nairobi.

Verwante resoluties[bewerken]

Logo Wikisource
Bronnen die bij dit onderwerp horen, kan men vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 1574 op de Engelstalige Wikisource.