Resolutie 1582 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Vlag van de Verenigde Naties
Resolutie 1582
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 28 januari 2005
Nr. vergadering 5116
Code S/RES/1582 (Document)
Stemming Voor: 15 Onth.: 0 Tegen: 0
Onderwerp Abchazië
Beslissing Verlengde de UNOMIG-waarnemingsmissie tot 31 juli 2005.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2005
Permanente leden
Vlag van China CHN Vlag van Frankrijk FRA Vlag van Verenigd Koninkrijk GBR Vlag van Rusland RUS Vlag van Verenigde Staten USA
Niet-permanente leden
Vlag van Algerije ALG Vlag van Argentinië ARG Vlag van Benin BEN Vlag van Brazilië BRA Vlag van Denemarken DEN
Vlag van Griekenland GRE Vlag van Japan JPN Vlag van Filipijnen PHI Vlag van Roemenië ROU Vlag van Tanzania TAN
Het Abchazische dorp Kamani (foto: jul 2006).
Het Abchazische dorp Kamani (foto: jul 2006).

Resolutie 1582 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd op 28 januari 2005 unaniem aangenomen door de VN-Veiligheidsraad en verlengde de waarnemingsmissie in Georgië met een half jaar.

Achtergrond[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Abchazië voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Op het einde van de jaren 1980 wilde de Abchazische minderheid in Abchazië onafhankelijk worden van Georgië waartoe ze behoorden, terwijl de Georgiërs wel de meerderheid van de bevolking uitmaakten. Die Georgiërs zagen dat niet zitten en in 1992 leidde de situatie tot een gewapend conflict. Daarbij raakte ook grote buur Rusland betrokken, die het voor de Abchazen opnam. Begin 1993 braken zware gevechten uit om de Abchazische hoofdstad Soechoemi die kortstondig waren onderbroken door een staakt-het-vuren.

Inhoud[bewerken]

Waarnemingen[bewerken]

De daders die een UNOMIG-helikopter neerschoten op 8 oktober 2001, waarbij 9 omkwamen, waren nog steeds niet gevonden. Ook zaten de onderhandelingen over het conflict in Abchazië nog steeds vast. Wel waren er enkele positieve signalen te merken in het vredesproces.

Handelingen[bewerken]

Men betreurde dat er geen vooruitgang was geboekt bij de onderhandelingen over de politieke status van Abchazië. Het document basisprincipes voor de bevoegdheidsverdeling tussen Tbilisi en Soechoemi dat door de bemiddelaars op tafel was gelegd moest hierbij helpen. Beide partijen moesten hierbij concessies doen. Vooral de Abchazen weigerden over de inhoud van het document te praten. De partijen werden opgeroepen het vredesproces nieuw leven in te blazen en te zorgen voor de terugkeer van de vluchtelingen.

De Abchazen werden opgeroepen de ordehandhaving te verbeteren en te zorgen dat etnisch-Georgiërs konden worden geholpen in hun eigen taal. Georgië spande zich in om een einde te maken aan de activiteiten van gewapende groepen.

Ten slotte werd het mandaat van de UNOMIG-waarnemers in Georgië verlengd tot 31 juli 2005 en werd de Secretaris-Generaal gevraagd binnen 3 maanden te rapporteren over de situatie in Abchazië.

Verwante resoluties[bewerken]

Logo Wikisource
Bronnen die bij dit onderwerp horen, kan men vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 1582 op de Engelstalige Wikisource.