Resolutie 1599 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 1599
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 28 april 2005
Nr. vergadering 5171
Code S/RES/1599
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Oost-Timor
Beslissing Oprichting van de UNOTIL-opvolgingsmissie
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2005
Permanente leden
Vlag van China China · Vlag van Frankrijk Frankrijk · Vlag van Rusland Rusland · Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk · Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Niet-permanente leden
Vlag van Algerije Algerije · Vlag van Argentinië Argentinië · Vlag van Benin Benin · Vlag van Brazilië Brazilië · Vlag van Denemarken Denemarken · Vlag van Griekenland Griekenland · Vlag van Japan Japan · Vlag van Filipijnen Filipijnen · Vlag van Roemenië Roemenië · Vlag van Tanzania Tanzania
Oost-Timor, tussen de hoofdstad Dili en Baucau
Oost-Timor, tussen de hoofdstad Dili en Baucau

Resolutie 1599 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem door de VN-Veiligheidsraad aangenomen op 28 april 2005 en richtte het VN-kantoor op dat de vredesmissie in Oost-Timor opvolgde.

Achtergrond[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Oost-Timor voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Nadat Portugal zijn kolonies losgelaten had, werd Oost-Timor eind 1975 na een korte burgeroorlog onafhankelijk. Korte tijd later viel Indonesië het land binnen en brak een oorlog uit, waarna Oost-Timor werd ingelijfd. In 1999 stemde Indonesië in met een volksraadpleging over meer autonomie of onafhankelijkheid, waarop het merendeel van de bevolking voor de tweede optie koos.

Inhoud[bewerken]

Waarnemingen[bewerken]

De bevolking en overheid van Oost-Timor werden geprezen om de vrede en stabiliteit die ze hadden bereikt. Volgens de secretaris-generaal was het wenselijk dat de VN in beperkte mate in het land aanwezig bleven na 20 mei, wanneer het mandaat van de UNMISET-vredesmissie afliep.

Handelingen[bewerken]

Aldus besloot de Veiligheidsraad om voor een periode van een jaar een opvolgende speciale politieke missie, het VN-kantoor in Oost-Timor of UNOTIL, op te richten. Die kreeg als mandaat:

i. De ontwikkeling van de belangrijkste staatsinstellingen ondersteunen via 45 adviseurs,
ii. De verdere ontwikkeling van de politie ondersteunen met 40 politieadviseurs, en de grenseenheid met 35 adviseurs waarvan 15 militaire adviseurs mochten zijn,
iii. Opleiding geven in democratisch bestuur en mensenrechten via 10 mensenrechtenofficiers,
iv. De vooruitgang in het bovenstaande op te volgen.

Verwante resoluties[bewerken]

Logo Wikisource
Bronnen over dit onderwerp zijn te vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 1599 van de Engelstalige Wikisource.