Resolutie 1603 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 1603
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 3 juni 2005
Nr. vergadering 5194
Code S/RES/1603
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Burgeroorlog in Ivoorkust
Beslissing Verlengde de UNOCI-vredesmissie tot 24 juni.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2005
Permanente leden
Vlag van China China · Vlag van Frankrijk Frankrijk · Vlag van Rusland Rusland · Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk · Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Niet-permanente leden
Vlag van Algerije Algerije · Vlag van Argentinië Argentinië · Vlag van Benin Benin · Vlag van Brazilië Brazilië · Vlag van Denemarken Denemarken · Vlag van Griekenland Griekenland · Vlag van Japan Japan · Vlag van Filipijnen Filipijnen · Vlag van Roemenië Roemenië · Vlag van Tanzania Tanzania
Ivoorkust.
Ivoorkust.

Resolutie 1603 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem door de VN-Veiligheidsraad aangenomen op 3 juni 2005 en verlengde de vredesmissie in Ivoorkust tot 24 juni.

Achtergrond[bewerken]

In 2002 brak in Ivoorkust een burgeroorlog uit tussen de regering in het christelijke zuiden en rebellen in het islamitische noorden van het land. In 2003 leidden onderhandelingen tot de vorming van een regering van nationale eenheid en waren er Franse- en VN-troepen aanwezig. In 2004 zegden de rebellen hun vertrouwen in de regering op en namen opnieuw de wapens op. Op 6 november kwamen bij Ivoriaanse luchtaanvallen op de rebellen ook 9 Franse vredeshandhavers om. Nog die dag vernietigden de Fransen de gehele Ivoriaanse luchtmacht, waarna ongeregeldheden uitbraken in de hoofdstad Abidjan.

Inhoud[bewerken]

Waarnemingen[bewerken]

Op 6 april hadden de partijen in Ivoorkust en vredesakkoord getekend en de eerste stappen om het uit te voeren waren reeds gezet. Zo was in het bijzonder begonnen met ontwapening, demobilisatie en herintegratie en het herstel van de status van radio en televisie.

Doch was men bezorgd om de achteruitgaande veiligheids- en humanitaire situatie in vooral het westen van het land.

Handelingen[bewerken]

De Veiligheidsraad eiste dat alle ondertekenaars het vredesakkoord onverwijld volledig uitvoerden. In het andere geval was de Raad bereid sancties in te stellen. De partijen moesten er verder voor zorgen dat de verkiezingen, die volgens het akkoord in oktober 2005 moesten plaatsvinden, vrij, eerlijk en transparant zouden verlopen. De Secretaris-Generaal werd gevraagd een speciale vertegenwoordiger aan te stellen om toe te zien op het verloop van die verkiezingen.

Ten slotte werd het mandaat van de VN-Missie in Ivoorkust UNOCI en de Franse troepen ter ondersteuning werd verlengd met één maand, tot 24 juni. De Secretaris-Generaal werd geautoriseerd de nodige voorbereidingen te treffen in geval de Veiligheidsraad zou beslissen UNOCI's troepen- en politiemacht te versterken.

Verwante resoluties[bewerken]