Resolutie 1627 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 1627
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 23 september 2005
Nr. vergadering 5269
Code S/RES/1627
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Soedanese burgeroorlog
Beslissing Verlengde de UNMIS-vredesmissie met 6 maanden.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2005
Permanente leden
Vlag van China China · Vlag van Frankrijk Frankrijk · Vlag van Rusland Rusland · Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk · Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Niet-permanente leden
Vlag van Algerije Algerije · Vlag van Argentinië Argentinië · Vlag van Benin Benin · Vlag van Brazilië Brazilië · Vlag van Denemarken Denemarken · Vlag van Griekenland Griekenland · Vlag van Japan Japan · Vlag van Filipijnen Filipijnen · Vlag van Roemenië Roemenië · Vlag van Tanzania Tanzania
Een Cambodjaans ontmijningsteam in Soedan (foto: jun 2009).
Een Cambodjaans ontmijningsteam in Soedan (foto: jun 2009).

Resolutie 1627 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd op 23 september 2005 met unanimiteit van stemmen aangenomen door de VN-Veiligheidsraad en verlengde de vredesmissie in Soedan met een half jaar.

Achtergrond[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Tweede Soedanese Burgeroorlog voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Al in de jaren 1950 was het zwarte zuiden van Soedan in opstand gekomen tegen het overheersende Arabische noorden. De vondst van aardolie in het zuiden maakte het conflict er enkel maar moeilijker op. In 2002 kwam er een staakt-het-vuren en werden afspraken gemaakt over de verdeling van de olie-inkomsten. Verschillende rebellengroepen waren hiermee niet tevreden en in 2003 ontstond het conflict in Darfur tussen deze rebellen en de door de regering gesteunde Janjaweed-milities. Die laatsten gingen over tot etnische zuiveringen en in de volgende jaren werden in Darfur grove mensenrechtenschendingen gepleegd waardoor miljoenen mensen op de vlucht sloegen.

Inhoud[bewerken]

Waarnemingen[bewerken]

Op 30 juli was vicepresident John Garang de Mabior van Soedan door een ongeluk om het leven gekomen. Zijn opvolger Salva Kiir en de Soedanese overheid werden geprezen om hun inspanningen voor de vrede. Zo was een regering van nationale eenheid gevormd, een historische stap.

Handelingen[bewerken]

De Veiligheidsraad verlengde het mandaat van de UNMIS-vredesmacht in het land tot 24 maart 2006. De secretaris-generaal werd gevraagd om de drie maanden te rapporteren over de uitvoering van dat mandaat.

Verwante resoluties[bewerken]