Resolutie 163 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 163
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 9 juni 1961
Nr. vergadering 956
Code S/RES/163
Stemming
voor
9
onth.
2
tegen
0
Onderwerp Portugese koloniale oorlog
Beslissing Vraag om einde represse en onafhankelijkheid Angola.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1961
Permanente leden
Vlag van Taiwan Taiwan · Vlag van Frankrijk Frankrijk · Vlag van de Sovjet-Unie Sovjet-Unie · Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk · Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Niet-permanente leden
Vlag van Chili Chili · Vlag van Ceylon (1951-1972) Ceylon · Vlag van Ecuador (1900-2009) Ecuador · Vlag van Liberia Liberia · Vlag van Turkije Turkije · Vlag van Verenigde Arabische Republiek Verenigde Arabische Republiek
Een Portugees F-84-gevechtsvliegtuig wordt van munitie voorzien op de luchtmachtbasis van Luanda.
Een Portugees F-84-gevechtsvliegtuig wordt van munitie voorzien op de luchtmachtbasis van Luanda.

Resolutie 163 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd goedgekeurd door de Raad op 9 juni 1961. Dat gebeurde met negen stemmen voor en de twee onthoudingen, van Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. De resolutie vroeg Portugal de repressie in zijn kolonie Angola te stoppen.

Achtergrond[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Portugese koloniale oorlog voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Toen na de Tweede Wereldoorlog de dekolonisatie van Afrika op gang kwam, ontstonden ook in de Portugese koloniën op het continent onafhankelijkheidsbewegingen. In tegenstelling tot andere Europese landen voerde het dictatoriale regime dat Portugal destijds kende dertien jaar lang oorlog in Angola, Guinee-Bissau, Kaapverdië en Mozambique. Behalve in Guinee-Bissau kon het Portugese leger overal de bovenhand halen, maar de oorlog kostte handenvol geld en het land raakte internationaal geïsoleerd. Pas toen de Anjerrevolutie in 1974 een einde maakte aan de dictatuur, werden ook de koloniën als laatsten in Afrika onafhankelijk.

Begin 1961 vlamde geweld op in Portugees-West-Afrika, waarmee de Angolese strijd om onafhankelijkheid begon. De kolonisator reageerde op het geweld met een bloedige repressie.

Inhoud[bewerken]

Bij de Portugese repressie in Angola waren vele doden gevallen. De situatie veroorzaakte internationale wrijving en bracht de internationale vrede en veiligheid in gevaar. Twee resoluties van de Algemene Vergadering werden in herinnering gebracht. Resolutie 1514 verklaarde dat de onderwerping en uitbuiting van volken tegen de mensenrechten is, en vroeg om hen autonomie te verlenen. Resolutie 1542 had Angola toegevoegd aan de niet-autonome territoria. De Veiligheidsraad stond ook achter resolutie 1603 van de Algemene Vergadering, die Portugal vroeg naar deze resolutie te handelen. Het land werd ook opgeroepen niet langer repressief op te treden. Gehoopt werd dat een vreedzame oplossing kon worden gevonden voor Angola.

Verwante resoluties[bewerken]

Wikisource Bronnen betreffende dit onderwerp zijn te vinden op pagina United Nations Security Council Resolution 163 van de Engelstalige Wikisource.