Resolutie 1655 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 1655
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 31 januari 2006
Nr. vergadering 5362
Code S/RES/1655
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Arabisch-Israëlisch conflict
Beslissing Verlenging interim-VN-macht met 6 maanden.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2006
Permanente leden
Niet-permanente leden
Vlag van Argentinië Argentinië · Vlag van Congo-Brazzaville Congo-Brazzaville · Vlag van Denemarken Denemarken · Vlag van Ghana Ghana · Vlag van Griekenland Griekenland · Vlag van Japan Japan · Vlag van Peru Peru · Vlag van Qatar Qatar · Vlag van Slowakije Slowakije · Vlag van Tanzania Tanzania
Blauw: De "blauwe lijn" tussen Israël en Libanon, Lichtblauw: de grens van UNIFIL's operatiezone.
Blauw: De "blauwe lijn" tussen Israël en Libanon,
Lichtblauw: de grens van UNIFIL's operatiezone.

Resolutie 1655 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem aangenomen door de VN-Veiligheidsraad op 31 januari 2006. Deze resolutie verlengde de VN-macht in Zuid-Libanon met een half jaar.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie United Nations Interim Force In Lebanon voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Na de Israëlische inval in Zuid-Libanon eind jaren 1970 stationeerden de Verenigde Naties de tijdelijke VN-macht UNIFIL in de streek. Die moest er de vrede handhaven tot de Libanese overheid haar gezag opnieuw kon doen gelden. In 1982 viel Israël Libanon opnieuw binnen voor een oorlog met de Palestijnse PLO. Midden 1985 begon Israël met terugtrekkingen uit het land, maar geregeld vonden er weer nieuwe aanvallen en invasies plaats.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

Waarnemingen[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds 16 juni 2000 had Israël zich – na jaren – teruggetrokken uit het zuiden van Libanon. Daarmee had de UNIFIL-vredesmacht twee van haar drie taken voltooid. Ze concentreerde zich nu op het herstellen van de vrede en veiligheid. Men was echter bezorgd om de spanningen en schendingen langsheen de "blauwe lijn", zoals de vijandelijkheden in Hezbollah en de vanuit Libanon op Israël afgevuurde raketten.

Handelingen[bewerken | brontekst bewerken]

Het mandaat van UNIFIL werd verlengd tot 31 juli 2006. Alle daden van geweld werden veroordeeld en men was bezorgd over ernstige schendingen van de terugtrekkingslijn. Men drong erop aan dat Libanon meer zou doen om zijn eigen grondgebied volledig onder controle te krijgen. Ten slotte benadrukte de Veiligheidsraad het belang van duurzame vrede in het Midden-Oosten.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]