Resolutie 1660 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Vlag van de Verenigde Naties
Resolutie 1660
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 28 februari 2006
Nr. vergadering 5382
Code S/RES/1660
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Joegoslavië-tribunaal
Beslissing Stond toe dat reserverechters werden toegewezen aan rechtszaken.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2006
Permanente leden
Vlag van China CHN Vlag van Frankrijk FRA Vlag van Verenigd Koninkrijk GBR Vlag van Rusland RUS Vlag van Verenigde Staten USA
Niet-permanente leden
Vlag van Argentinië ARG Vlag van Congo-Brazzaville CGO Vlag van Denemarken DEN Vlag van Ghana GHA Vlag van Griekenland GRE
Vlag van Japan JPN Vlag van Peru PER Vlag van Qatar QAT Vlag van Slowakije SVK Vlag van Tanzania TAN
Een cel van het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag.
Een cel van het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag.

Resolutie 1660 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem door de VN-Veiligheidsraad aangenomen op 28 februari 2006 en stond de secretaris-generaal toe om reserverechters toe te wijzen aan rechtszaken van het Joegoslavië-tribunaal voor het geval andere rechters wegvielen.

Achtergrond[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Oorlogen in Joegoslavië voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In 1980 overleed de Joegoslavische leider Tito, die decennialang de bindende kracht was geweest tussen de zes deelstaten van het land. Na zijn dood kende het nationalisme een sterke opmars en in 1991 verklaarde Bosnië en Herzegovina zich onafhankelijk. De Servische minderheid in het land kwam hiertegen in opstand en begon een burgeroorlog, waarbij ze probeerden de Bosnische volkeren te scheiden. Tijdens die oorlog vonden massamoorden plaats waarbij tienduizenden mensen omkwamen. In 1993 werd het Joegoslavië-tribunaal opgericht, dat de oorlogsmisdaden die hadden plaatsgevonden moest berechten.

Inhoud[bewerken]

Waarnemingen[bewerken]

De voorzitter van het Joegoslavië-tribunaal had voorgesteld dat secretaris-generaal Kofi Annan op zijn vraag reserverechters zou aanstellen uit de ad litem-rechters om aanwezig te zijn op de zaken waaraan ze werden toegewezen en in te vallen moest een andere rechter niet langer kunnen zetelen.

Handelingen[bewerken]

Zodoende werden de artikelen °12 en °12 uit de statuten van het tribunaal vervangen door de versies in bijlage.

Annex[bewerken]

  • Artikel °12 — Samenstelling van de kamers, punt °5 bepaalde nu dat de secretaris-generaal reserverechters kon aanstellen die een rechtszaak mee volgden en indien nodig een van de rechters konden vervangen.
  • Artikel °13 — Status van ad litem-rechters, punt °3 bepaalde dat die reserverechters dezelfde voordelen genoten als de permanente rechters.

Verwante resoluties[bewerken]