Resolutie 1667 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Vlag van de Verenigde Naties
Resolutie 1667
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 31 maart 2006
Nr. vergadering 5406
Code S/RES/1667 (Document)
Stemming Voor: 15 Onth.: 0 Tegen: 0
Onderwerp Liberia
Beslissing Verlengde de UNMIL-vredesmissie met zes maanden.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2006
Permanente leden
Vlag van China CHN Vlag van Frankrijk FRA Vlag van Verenigd Koninkrijk GBR Vlag van Rusland RUS Vlag van Verenigde Staten USA
Niet-permanente leden
Vlag van Argentinië ARG Vlag van Congo-Brazzaville CGO Vlag van Denemarken DEN Vlag van Ghana GHA Vlag van Griekenland GRE
Vlag van Japan JPN Vlag van Peru PER Vlag van Qatar QAT Vlag van Slowakije SVK Vlag van Tanzania TAN
Ellen Johnson-Sirleaf tijdens haar inauguratie als president van Liberia op 16 januari 2006.
Ellen Johnson-Sirleaf tijdens haar inauguratie als president van Liberia op 16 januari 2006.

Resolutie 1667 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem door de VN-Veiligheidsraad aangenomen op 31 maart 2006 en verlengde de VN-vredesmacht in Liberia met een half jaar.

Achtergrond[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Tweede Liberiaanse Burgeroorlog voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Na de hoogdagen onder het decennialange bestuur van William Tubman, die in 1971 overleed, greep Samuel Doe de macht. Zijn dictatoriale regime ontwrichtte de economie en er ontstonden rebellengroepen tegen zijn bewind, waaronder die van de latere president Charles Taylor. In 1989 leidde de situatie tot een burgeroorlog waarin de president vermoord werd. De oorlog bleef nog doorgaan tot 1996. Bij de verkiezingen in 1997 werd Charles Taylor verkozen en in 1999 ontstond opnieuw een burgeroorlog toen hem vijandige rebellengroepen delen van het land overnamen. Pas in 2003 kwam er een staakt-het-vuren en werden VN-troepen gestuurd. Taylor ging in ballingschap en de regering van zijn opvolger werd al snel vervangen door een overgangsregering. In 2005 volgden opnieuw verkiezingen en werd Ellen Johnson-Sirleaf de nieuwe president.

Inhoud[bewerken]

Waarnemingen[bewerken]

De Veiligheidsraad verwelkomde de inauguratie van president Ellen Johnson-Sirleaf en de installatie van de nieuwe regering van Liberia.

Intussen was in dat land nog veel werk voor de boeg voor de herintegratie en repatriëring van ex-strijders, de hervorming van de veiligheidssector en de handhaving van de stabiliteit in het land en de subregio.

Voort was ook voormalig president Charles Taylor inmiddels in bewaring bij de Speciale Rechtbank voor Sierra Leone.

Handelingen[bewerken]

De Veiligheidsraad verlengde het mandaat van de VN-Missie in Liberia (UNMIL) tot 30 september 2006. Meteen werd ook paragraaf °6 van resolutie 1626 — die het maximale aantal troepen tijdelijk optrok tot 15.250 — mee verlengd.

Verwante resoluties[bewerken]