Resolutie 1670 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Vlag van de Verenigde Naties
Resolutie 1670
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 13 april 2006
Nr. vergadering 5410
Code S/RES/1670 (Document)
Stemming Voor: 15 Onth.: 0 Tegen: 0
Onderwerp Eritrees-Ethiopische Oorlog
Beslissing Verlengde de UNMEE-waarnemingsmissie met 1 maand.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2006
Permanente leden
Vlag van China CHN Vlag van Frankrijk FRA Vlag van Verenigd Koninkrijk GBR Vlag van Rusland RUS Vlag van Verenigde Staten USA
Niet-permanente leden
Vlag van Argentinië ARG Vlag van Congo-Brazzaville CGO Vlag van Denemarken DEN Vlag van Ghana GHA Vlag van Griekenland GRE
Vlag van Japan JPN Vlag van Peru PER Vlag van Qatar QAT Vlag van Slowakije SVK Vlag van Tanzania TAN
Eritrea.
Eritrea.

Resolutie 1670 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem door de VN-Veiligheidsraad aangenomen op 13 april 2006 en verlengde de waarnemingsmissie aan de grens tussen Ethiopië en Eritrea met een maand.

Achtergrond[bewerken]

Na de Tweede Wereldoorlog werd Eritrea bij Ethiopië gevoegd als een federatie. In 1962 maakte keizer Haile Selassie er een provincie van waarop de Eritrese Onafhankelijkheidsoorlog begon. In 1991 bereikte Eritrea na een volksraadpleging die onafhankelijkheid. Er bleef echter onenigheid over een aantal grensplaatsen. In 1998 leidde een grensincident tot een oorlog waarbij tienduizenden omkwamen. Pas in 2000 werd een akkoord bereikt en een 25 kilometer brede veiligheidszone ingesteld die door de UNMEE-vredesmacht wordt bewaakt. Een gezamenlijke grenscommissie wees onder meer de stad Badme toe aan Eritrea, maar anno 2009 wordt het gebied nog steeds door Ethiopië bezet.

Inhoud[bewerken]

Waarnemingen[bewerken]

Blijvende vrede tussen Ethiopië en Eritrea was slechts mogelijk als de grens tussen beide landen volledig werd afgebakend. Beiden hadden eerder hun akkoord gegeven de beslissing van de grenscommissie met deze taak te zullen aanvaarden.

Verder zorgden de onaanvaardbare beperkingen die de UNMEE-waarnemingsmacht waren opgelegd ervoor dat de operationele capaciteit van de missie drastisch beperkt is.

Handelingen[bewerken]

Het mandaat van de UNMEE-waarnemingsmacht (in de grensstreek) werd met een maand verlengd tot 15 mei. De Veiligheidsraad eiste voorts dat de 2 partijen voldeden aan resolutie 1640. Als dat begin mei 2006 niet het geval was, dan zouden het mandaat en het troepenaantal van UNMEE herzien worden.

Verwante resoluties[bewerken]