Resolutie 1677 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 1677
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 12 mei 2006
Nr. vergadering 5436
Code S/RES/1677
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Oost-Timor
Beslissing Verlenging van het UNOTIL-kantoor tot 20 juni
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2006
Permanente leden
Vlag van China China · Vlag van Frankrijk Frankrijk · Vlag van Rusland Rusland · Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk · Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Niet-permanente leden
Vlag van Argentinië Argentinië · Vlag van Congo-Brazzaville Congo-Brazzaville · Vlag van Denemarken Denemarken · Vlag van Ghana Ghana · Vlag van Griekenland Griekenland · Vlag van Japan Japan · Vlag van Peru Peru · Vlag van Qatar Qatar · Vlag van Slowakije Slowakije · Vlag van Tanzania Tanzania
Het oosten van Oost-Timor
Het oosten van Oost-Timor

Resolutie 1677 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem door de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties aangenomen op 12 mei 2006 en verlengde het VN-kantoor in Oost-Timor tot 20 juni.

Achtergrond[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Oost-Timor voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Nadat Portugal zijn kolonies losgelaten had, werd Oost-Timor eind 1975 na een korte burgeroorlog onafhankelijk. Korte tijd later viel Indonesië het land binnen en brak een oorlog uit, waarna Oost-Timor werd ingelijfd. In 1999 stemde Indonesië in met een volksraadpleging over meer autonomie of onafhankelijkheid, waarop het merendeel van de bevolking voor de tweede optie koos.

Inhoud[bewerken]

De Veiligheidsraad herinnerde aan de eerdere resoluties over Oost-Timor, resolutie 1599 in het bijzonder. De Veiligheidsraad was diep bezorgd over de incidenten op 28 en 29 april en de hieruit voortkomende situatie, en toonde zich erkentelijk voor de acties van de Oost-Timorese regering om de incidenten nader te onderzoeken. De Veiligheidsraad legde zich volledig toe op het bevorderen van stabiliteit op de lange termijn in Oost-Timor.

Besloten werd het mandaat van het VN-kantoor in Oost-Timor, UNOTIL, te verlengen tot 20 juni. De secretaris-generaal werd gevraagd om tegen 6 juni te rapporteren over de situatie en de rol van de VN. De Oost-Timorese overheid werd aangemoedigd om de oorzaken van het geweld aan te pakken, om herhaling van dergelijke incidenten te voorkomen.

De Veiligheidsraad besloot om actief op de hoogte te blijven.

Verwante resoluties[bewerken]