Resolutie 1687 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Resolutie 1687
Van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties
Datum 15 juni 2006
Nr. vergadering 5465
Code S/RES/1687
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Conflict in Cyprus
Beslissing Verlengde de UNFICYP-vredesmacht met 6 maanden.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2006
Permanente leden
Niet-permanente leden
Vlag van Argentinië Argentinië · Vlag van Congo-Brazzaville Congo-Brazzaville · Vlag van Denemarken Denemarken · Vlag van Ghana Ghana · Vlag van Griekenland Griekenland · Vlag van Japan Japan · Vlag van Peru Peru · Vlag van Qatar Qatar · Vlag van Slowakije Slowakije · Vlag van Tanzania Tanzania
De VN-bufferzone in Cyprus.

Resolutie 1687 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd op 15 juni 2006 unaniem aangenomen door de VN-Veiligheidsraad en verlengde de VN-vredesmissie op Cyprus met een half jaar.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Nadat in 1964 geweld was uitgebroken tussen de Griekse en Turkse bevolkingsgroep op Cyprus stationeerden de VN de UNFICYP-vredesmacht op het eiland. Die macht wordt sindsdien om het half jaar verlengd. In 1974 bezette Turkije het noorden van Cyprus na een Griekse poging tot staatsgreep. In 1983 werd dat noordelijke deel met Turkse steun van Cyprus afgescheurd. Midden 1990 begon het toetredingsproces van (Grieks-)Cyprus tot de Europese Unie maar de EU erkent de Turkse Republiek Noord-Cyprus niet.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

Waarnemingen[bewerken | brontekst bewerken]

Volgens de secretaris-generaal bleef de situatie rond de Groene Lijn in Cyprus rustig. Op beide partijen werd wel aangedrongen de spanningen niet te doen oplopen. De Raad verwees onder meer specifiek naar niet geautoriseerde bouwwerken in de bufferzone. Ook bleef de kloof tussen woorden en daden veel te groot. Verder was men bezorgd over de onenigheid over het te bouwen (bufferzone)overgangspunt in de Ledrastraat in de hoofdstad Nicosia.

Handelingen[bewerken | brontekst bewerken]

De Veiligheidsraad besloot het mandaat van UNFICYP te verlengen tot 15 december 2006.

Bij de Turks-Cyprioten en het Turkse leger werd wederom aangedrongen het militaire status quo in Strovilia van voor 30 juni 2000 te herstellen.

Ten slotte moedigde de Veiligheidsraad actieve deelname aan de communautaire gesprekken op technische niveau aan.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]