Resolutie 1690 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Vlag van de Verenigde Naties
Resolutie 1690
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 20 juni 2006
Nr. vergadering 5469
Code S/RES/1690
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Oost-Timor
Beslissing Verlengde het UNOTIL-kantoor tot 20 augustus.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2006
Permanente leden
Vlag van China CHN Vlag van Frankrijk FRA Vlag van Verenigd Koninkrijk GBR Vlag van Rusland RUS Vlag van Verenigde Staten USA
Niet-permanente leden
Vlag van Argentinië ARG Vlag van Congo-Brazzaville CGO Vlag van Denemarken DEN Vlag van Ghana GHA Vlag van Griekenland GRE
Vlag van Japan JPN Vlag van Peru PER Vlag van Qatar QAT Vlag van Slowakije SVK Vlag van Tanzania TAN
Vissers voor de hoofdstad Dili.
Vissers voor de hoofdstad Dili.

Resolutie 1690 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem door de VN-Veiligheidsraad aangenomen op 20 juni 2006 en verlengde het VN-Kantoor in Oost-Timor tot 20 augustus.

Achtergrond[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Oost-Timor voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Nadat Portugal haar kolonies los liet werd Oost-Timor eind 1975 na een korte burgeroorlog onafhankelijk. Korte tijd later viel Indonesië het land binnen en ontstond een oorlog waarna Oost-Timor werd ingelijfd. In 1999 stemde Indonesië in met een volksraadpleging over mee autonomie of onafhankelijkheid waarop het merendeel van de bevolking voor de tweede optie koos.

Inhoud[bewerken]

Waarnemingen[bewerken]

De Veiligheidsraad was diep bezorgd om de fragiele veiligheidssituatie in Oost-Timor en de humanitaire gevolgen daarvan. Ze veroordeelde het geweld en de vernielingen.

Handelingen[bewerken]

Het mandaat van het VN-Kantoor in Oost-Timor, UNOTIL, werd verlengd tot 20 augustus. Intussen waren op vraag van Oost-Timor ook internationale veiligheidstroepen uit Portugal, Australië, Nieuw-Zeeland en Maleisië aangekomen.

De secretaris-generaal werd gevraagd tegen 7 augustus een rapport in te dienen over de rol van de VN in Oost-Timor na afloop van UNOTIL's mandaat. Hij had al aan de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen gevraagd een onderzoekscommissie in te stellen.

Verwante resoluties[bewerken]