Resolutie 1690 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 1690
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 20 juni 2006
Nr. vergadering 5469
Code S/RES/1690
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Oost-Timor
Beslissing Verlengde het UNOTIL-kantoor tot 20 augustus.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2006
Permanente leden
Vlag van China China · Vlag van Frankrijk Frankrijk · Vlag van Rusland Rusland · Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk · Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Niet-permanente leden
Vlag van Argentinië Argentinië · Vlag van Congo-Brazzaville Congo-Brazzaville · Vlag van Denemarken Denemarken · Vlag van Ghana Ghana · Vlag van Griekenland Griekenland · Vlag van Japan Japan · Vlag van Peru Peru · Vlag van Qatar Qatar · Vlag van Slowakije Slowakije · Vlag van Tanzania Tanzania
Vissers voor de hoofdstad Dili.
Vissers voor de hoofdstad Dili.

Resolutie 1690 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem door de VN-Veiligheidsraad aangenomen op 20 juni 2006 en verlengde het VN-Kantoor in Oost-Timor tot 20 augustus.

Achtergrond[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Oost-Timor voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Nadat Portugal haar kolonies los liet werd Oost-Timor eind 1975 na een korte burgeroorlog onafhankelijk. Korte tijd later viel Indonesië het land binnen en ontstond een oorlog waarna Oost-Timor werd ingelijfd. In 1999 stemde Indonesië in met een volksraadpleging over mee autonomie of onafhankelijkheid waarop het merendeel van de bevolking voor de tweede optie koos.

Inhoud[bewerken]

Waarnemingen[bewerken]

De Veiligheidsraad was diep bezorgd om de fragiele veiligheidssituatie in Oost-Timor en de humanitaire gevolgen daarvan. Ze veroordeelde het geweld en de vernielingen.

Handelingen[bewerken]

Het mandaat van het VN-Kantoor in Oost-Timor, UNOTIL, werd verlengd tot 20 augustus. Intussen waren op vraag van Oost-Timor ook internationale veiligheidstroepen uit Portugal, Australië, Nieuw-Zeeland en Maleisië aangekomen.

De secretaris-generaal werd gevraagd tegen 7 augustus een rapport in te dienen over de rol van de VN in Oost-Timor na afloop van UNOTIL's mandaat. Hij had al aan de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen gevraagd een onderzoekscommissie in te stellen.

Verwante resoluties[bewerken]