Resolutie 1696 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Resolutie 1696
Van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties
Datum 31 juli 2006
Nr. vergadering 5500
Code S/RES/1696
Stemming
voor
14
onth.
0
tegen
1
Onderwerp Atoomprogramma van Iran
Beslissing Eis tot stopzetting van uraniumverrijking.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2006
Permanente leden
Niet-permanente leden
Vlag van Argentinië Argentinië · Vlag van Congo-Brazzaville Congo-Brazzaville · Vlag van Denemarken Denemarken · Vlag van Ghana Ghana · Vlag van Griekenland Griekenland · Vlag van Japan Japan · Vlag van Peru Peru · Vlag van Qatar Qatar · Vlag van Slowakije Slowakije · Vlag van Tanzania Tanzania
Kaart met locaties van Irans atoomprogramma.

Resolutie 1696 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties van de Verenigde Naties werd aangenomen op 31 juli 2006. De resolutie, opgesteld door China, Frankrijk, Duitsland, Rusland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, eiste van Iran dat het zijn uraniumverrijkingsprogramma zou stopzetten. De resolutie werd aangenomen met veertien stemmen voor en één (Qatar) tegen.

Irans weigering tot het verstrekken tot een bevredigend antwoord leidde tot resolutie 1737 van 23 december 2006, waarin sancties werden toegepast. Die sancties werden later aangescherpt met resolutie 1747 van 24 maart 2007.

Omdat deze resoluties van invloed waren op Irans soevereine rechten, waren deze slechts ultra vires en niet-bindend.[1]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Werken van of over dit onderwerp zijn te vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 1696 op de Engelstalige Wikisource.