Resolutie 1697 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 1697
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 31 juli 2006
Nr. vergadering 5501
Code S/RES/1697
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Arabisch-Israëlisch conflict
Beslissing Verlenging interim VN-macht met 1 maand.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2006
Permanente leden
Niet-permanente leden
Vlag van Argentinië Argentinië · Vlag van Congo-Brazzaville Congo-Brazzaville · Vlag van Denemarken Denemarken · Vlag van Ghana Ghana · Vlag van Griekenland Griekenland · Vlag van Japan Japan · Vlag van Peru Peru · Vlag van Qatar Qatar · Vlag van Slowakije Slowakije · Vlag van Tanzania Tanzania

Resolutie 1697 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem aangenomen door de VN-Veiligheidsraad op 31 juli 2006 en verlengde de VN-macht in Zuid-Libanon met een maand.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Israëlisch-Libanese Oorlog (2006) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Na de Israëlische inval in Zuid-Libanon eind jaren 1970 stationeerden de Verenigde Naties de tijdelijke VN-macht UNIFIL in de streek. Die moest er de vrede handhaven tot de Libanese overheid haar gezag opnieuw kon doen gelden. In 1982 viel Israël Libanon opnieuw binnen voor een oorlog met de Palestijnse PLO. Midden 1985 begon Israël met terugtrekkingen uit het land, maar geregeld vonden er nog nieuwe aanvallen en invasies plaats. Op 12 juli 2006 brak er een oorlog uit tussen Hezbollah uit Libanon en Israël, die een maand zou duren.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

Waarnemingen[bewerken | brontekst bewerken]

De Veiligheidsraad was bezorgd om de vijandelijkheden in Libanon en Israël sedert 12 juli 2006. Door het geweld langsheen de Blauwe Linie kon de UNIFIL-macht haar taken niet naar behoren uitoefenen. Libanon vroeg dat de macht opnieuw met 6 maanden werd verlengd. De secretaris-generaal verzocht om een verlenging van één maand, om in de tussentijd andere opties te overwegen.

Handelingen[bewerken | brontekst bewerken]

Op alle betrokken partijen werd aangedrongen de veiligheid van UNIFIL en ander VN-personeel te respecteren en de macht toe te laten reddingsoperaties uit te voeren.

Het mandaat van UNIFIL werd verlengd tot 31 augustus 2006.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]

Originele werken bij dit onderwerp zijn te vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 1697 op de Engelstalige Wikisource.