Resolutie 1707 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 1707
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 12 september 2006
Nr. vergadering 5521
Code S/RES/1707
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Afghaanse Oorlog
Beslissing Verlengde de autorisatie van de NAVO ISAF-macht met 12 maanden.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2006
Permanente leden
Niet-permanente leden
Vlag van Argentinië Argentinië · Vlag van Congo-Brazzaville Congo-Brazzaville · Vlag van Denemarken Denemarken · Vlag van Ghana Ghana · Vlag van Griekenland Griekenland · Vlag van Japan Japan · Vlag van Peru Peru · Vlag van Qatar Qatar · Vlag van Slowakije Slowakije · Vlag van Tanzania Tanzania
ISAF-pantservoertuigen in Mazar-e Sjarif in november 2006.
ISAF-pantservoertuigen in Mazar-e Sjarif in november 2006.

Resolutie 1707 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd op 12 september 2006 unaniem aangenomen door de VN-Veiligheidsraad en verlengde de autorisatie van de NAVO-troepenmacht in Afghanistan met een jaar.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Afghaanse Oorlog (2001-heden) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In 1979 werd Afghanistan bezet door de Sovjet-Unie, die vervolgens werd bestreden door Afghaanse krijgsheren. Toen de Sovjets zich in 1988 terugtrokken raakten ze echter slaags met elkaar. In het begin van de jaren 1990 kwamen ook de Taliban op. In september 1996 namen die de hoofdstad Kabul in. Tegen het einde van het decennium hadden ze het grootste deel van het land onder controle en riepen ze een streng islamitische staat uit.

In 2001 verklaarden de Verenigde Staten met bondgenoten hun de oorlog en moesten ze zich terugtrekken, waarna een interim-regering werd opgericht. Die stond onder leiding van Hamid Karzai die in 2004 tot president werd verkozen.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

Waarnemingen[bewerken | brontekst bewerken]

De Veiligheidsraad was bezorgd om het gestegen geweld door de Taliban, Al Qaida, illegale gewapende groepen en drugshandelaars. Alle partijen in Afghanistan werden opgeroepen constructief deel te nemen aan een vreedzame politieke oplossing en niet naar geweld te grijpen. Verder was het belangrijk dat het leger en de politie in het land werden hervormd. Voorts verwelkomde de Raad de geplande uitbreiding van de ISAF-macht naar Zuid- en Oost-Afghanistan.

Handelingen[bewerken | brontekst bewerken]

De Veiligheidsraad verlengde de autorisatie van de ISAF-macht van de NAVO met twaalf maanden, te tellen vanaf 13 oktober. De deelnemende landen werden geautoriseerd al het nodige te doen om het mandaat te volbrengen.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]