Resolutie 1721 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Resolutie 1721
Van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties
Datum 1 november 2006
Nr. vergadering 5561
Code S/RES/1721
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Burgeroorlog in Ivoorkust
Beslissing Stemde in met de AU's maatregelen om de verkiezingen nog een jaar uit te stellen.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2006
Permanente leden
Niet-permanente leden
Vlag van Argentinië Argentinië · Vlag van Congo-Brazzaville Congo-Brazzaville · Vlag van Denemarken Denemarken · Vlag van Ghana Ghana · Vlag van Griekenland Griekenland · Vlag van Japan Japan · Vlag van Peru Peru · Vlag van Qatar Qatar · Vlag van Slowakije Slowakije · Vlag van Tanzania Tanzania
Ivoorkust in de Afrikaanse Unie.

Resolutie 1721 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem door de VN-Veiligheidsraad aangenomen op 1 november 2006. De resolutie stemde in met maatregelen die door de Afrikaanse Unie waren genomen, waaronder de verlenging van de mandaten van de president en de eerste minister, om de geplande verkiezingen in Ivoorkust nog een jaar te kunnen uitstellen. Verder kreeg ook de Hoge VN-Vertegenwoordiger voor die verkiezingen meer zeggenschap.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

In 2002 brak in Ivoorkust een burgeroorlog uit tussen de regering in het christelijke zuiden en rebellen in het islamitische noorden van het land. In 2003 leidden onderhandelingen tot de vorming van een regering van nationale eenheid en waren er Franse en VN-troepen aanwezig. In 2004 zegden de rebellen hun vertrouwen in de regering op en namen opnieuw de wapens op. Op 6 november kwamen bij Ivoriaanse luchtaanvallen op de rebellen ook 9 Franse vredeshandhavers om. Nog die dag vernietigden de Fransen de gehele Ivoriaanse luchtmacht, waarna ongeregeldheden uitbraken in de hoofdstad Abidjan.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

Waarnemingen[bewerken | brontekst bewerken]

Op 30 oktober 2005 was de grondwettelijke ambtstermijn van president Laurent Gbagbo van Ivoorkust afgelopen en op 16 december 2005 dat van het voormalig parlement. De vredes- en veiligheidsraad van de Afrikaanse Unie had er toen mee ingestemd dat Gbagbo nog een jaar langer aan zou blijven omdat onmogelijk verkiezingen konden worden georganiseerd in de toenmalige omstandigheden. De situatie in Ivoorkust ging echter nog verder achteruit.

Handelingen[bewerken | brontekst bewerken]

Hoewel de mandaten van president Gbagbo en eerste minister Charles Konan Banny op 31 oktober 2006 afliepen was de organisatie van verkiezingen nog steeds onmogelijk. De AU-vredes- en veiligheidsraad wilde die verkiezingen tegen 31 oktober 2007 laten doorgaan en had provisies getroffen voor de periode tot de nieuwe president en het nieuwe parlement geïnstalleerd waren. Daarbij was dat Gbagbo staatshoofd zou blijven gedurende nog eens 12 maanden vanaf 1 november 2006 een ook het mandaat van de eerste minister werd met die periode verlengd.

De eerste minister mocht de gesloten akkoorden uitvoeren en in het bijzonder:

  • Het ontwapenings-, demobilisatie- en herintegratieprogramma uitvoeren,
  • Stemgerechtigden registreren,
  • Milities ontwapenen en ontmantelen,
  • Het gezag van de staat in heel het land herstellen,
  • De verkiezingen technisch voorbereiden,
  • Het leger hervormen.

Voorts werd ook het mandaat van de Hoge Vertegenwoordiger voor de Verkiezingen, zoals vastgelegd met resolutie 1603, met 12 maanden verlengd. De AU had hem gevraagd een grotere rol te spelen in het oplossen van disputen in verband met de verkiezingen en dus:

  • Werd hij de enige die mocht tussenkomen in dergelijke disputen,
  • Zou hij alle stadia van het verkiezingsproces verifiëren.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]