Resolutie 1724 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 1724
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 29 november 2006
Nr. vergadering 5574
Code S/RES/1724
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Somalische burgeroorlog
Beslissing Verlengde de waarnemingsgroep die schendingen van het wapenembargo onderzocht met 6 maanden.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2006
Permanente leden
Niet-permanente leden
Vlag van Argentinië Argentinië · Vlag van Congo-Brazzaville Congo-Brazzaville · Vlag van Denemarken Denemarken · Vlag van Ghana Ghana · Vlag van Griekenland Griekenland · Vlag van Japan Japan · Vlag van Peru Peru · Vlag van Qatar Qatar · Vlag van Slowakije Slowakije · Vlag van Tanzania Tanzania
Somalië.
Somalië.

Resolutie 1724 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd op 29 november 2006 unaniem door de VN-Veiligheidsraad aangenomen. De resolutie verlengde de waarnemingsgroep die schendingen van het wapenembargo tegen Somalië onderzocht met een half jaar.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

In 1960 werden de voormalige kolonies Brits Somaliland en Italiaans Somaliland onafhankelijk en samengevoegd tot Somalië. In 1969 greep het leger de macht en werd Somalië een socialistisch-islamitisch land. In de jaren 1980 leidde het verzet tegen het totalitair geworden regime tot een burgeroorlog en in 1991 viel het centrale regime. Daarna beheersten verschillende groeperingen elk een deel van het land. Enkele delen scheurden zich ook af van Somalië.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

Waarnemingen[bewerken | brontekst bewerken]

De overgangsregering van Somalië moest blijven werken aan het effectief besturen van het land. De Veiligheidsraad veroordeelde de sterk gestegen wapenstroom naar Somalië, wat een schending van het wapenembargo was. Het toezicht op dat embargo moest worden verbeterd.

Handelingen[bewerken | brontekst bewerken]

Alle lidstaten werden herinnert aan hun verplichting om de maatregelen die met resolutie 733 werden opgelegd na te leven.

De secretaris-generaal werd gevraagd de waarnemingsgroep die de schendingen van het wapenembargo onderzocht opnieuw op te richten voor een periode van 6 maanden. Zij moesten ook manieren aanbevelen waarop de Veiligheidsraad de uitvoering en naleving van het embargo kon verbeteren.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]