Resolutie 1738 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Vlag van de Verenigde Naties
Resolutie 1738
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 23 december 2006
Nr. vergadering 5613
Code S/RES/1738 (Document)
Stemming Voor: 15 Onth.: 0 Tegen: 0
Onderwerp Journalisten in gewapende conflicten.
Beslissing Veroordeelde aanvallen op journalisten en de media.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2006
Permanente leden
Vlag van China CHN Vlag van Frankrijk FRA Vlag van Verenigd Koninkrijk GBR Vlag van Rusland RUS Vlag van Verenigde Staten USA
Niet-permanente leden
Vlag van Argentinië ARG Vlag van Congo-Brazzaville CGO Vlag van Denemarken DEN Vlag van Ghana GHA Vlag van Griekenland GRE
Vlag van Japan JPN Vlag van Peru PER Vlag van Qatar QAT Vlag van Slowakije SVK Vlag van Tanzania TAN
Oorlogscorrespondenten tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Oorlogscorrespondenten tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Resolutie 1738 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem door de VN-Veiligheidsraad aangenomen op 23 december 2006 en was meteen de laatste resolutie van dat jaar. De resolutie veroordeelde de vele aanvallen op journalisten en de media die zich in gewapende conflicten bevonden.

Inhoud[bewerken]

Waarnemingen[bewerken]

Het internationaal recht verbood dat tijdens een conflict aanvallen werden gericht op de bevolking, wat als een oorlogsmisdaad gold. Alle landen die deel uitmaakten van de Geneefse Conventies moesten personen die dergelijke misdaden hadden gepleegd ook vervolgen. Veel geweld werd ook gepleegd tegen journalisten en de media.

Handelingen[bewerken]

Dergelijke aanvallen op journalisten en de media werden veroordeeld en alle partijen werden opgeroepen deze praktijk te stoppen. Journalisten die zich in een gewapend conflict bevonden werden beschouwd als burgers. Op alle partijen in gewapende conflicten werd aangedrongen de onafhankelijkheid en de rechten van journalisten en de media te respecteren.

Verwante resoluties[bewerken]

Logo Wikisource
Bronnen die bij dit onderwerp horen, kan men vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 1738 op de Engelstalige Wikisource.