Resolutie 1738 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 1738
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 23 december 2006
Nr. vergadering 5613
Code S/RES/1738
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Journalisten in gewapende conflicten.
Beslissing Veroordeelde aanvallen op journalisten en de media.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2006
Permanente leden
Vlag van China China · Vlag van Frankrijk Frankrijk · Vlag van Rusland Rusland · Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk · Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Niet-permanente leden
Vlag van Argentinië Argentinië · Vlag van Congo-Brazzaville Congo-Brazzaville · Vlag van Denemarken Denemarken · Vlag van Ghana Ghana · Vlag van Griekenland Griekenland · Vlag van Japan Japan · Vlag van Peru Peru · Vlag van Qatar Qatar · Vlag van Slowakije Slowakije · Vlag van Tanzania Tanzania
Oorlogscorrespondenten tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Oorlogscorrespondenten tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Resolutie 1738 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem door de VN-Veiligheidsraad aangenomen op 23 december 2006 en was meteen de laatste resolutie van dat jaar. De resolutie veroordeelde de vele aanvallen op journalisten en de media die zich in gewapende conflicten bevonden.

Inhoud[bewerken]

Waarnemingen[bewerken]

Het internationaal recht verbood dat tijdens een conflict aanvallen werden gericht op de bevolking, wat als een oorlogsmisdaad gold. Alle landen die deel uitmaakten van de Geneefse Conventies moesten personen die dergelijke misdaden hadden gepleegd ook vervolgen. Veel geweld werd ook gepleegd tegen journalisten en de media.

Handelingen[bewerken]

Dergelijke aanvallen op journalisten en de media werden veroordeeld en alle partijen werden opgeroepen deze praktijk te stoppen. Journalisten die zich in een gewapend conflict bevonden werden beschouwd als burgers. Op alle partijen in gewapende conflicten werd aangedrongen de onafhankelijkheid en de rechten van journalisten en de media te respecteren.

Verwante resoluties[bewerken]

Logo Wikisource
Bronnen die bij dit onderwerp horen, kan men vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 1738 op de Engelstalige Wikisource.