Resolutie 1741 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 1741
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 30 januari 2007
Nr. vergadering 5626
Code S/RES/1741
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Eritrees-Ethiopische Oorlog
Beslissing Verlengde de UNMEE-waarnemingsmissie met 6 maanden.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2007
Permanente leden
Niet-permanente leden
Vlag van België België · Vlag van Congo-Brazzaville Congo-Brazzaville · Vlag van Ghana Ghana · Vlag van Indonesië Indonesië · Vlag van Italië Italië · Vlag van Panama Panama · Vlag van Peru Peru · Vlag van Qatar Qatar · Vlag van Zuid-Afrika Zuid-Afrika · Vlag van Slowakije Slowakije
Ethiopië voor Eritrea zich in 1993 onafhankelijk verklaarde.
Ethiopië voor Eritrea zich in 1993 onafhankelijk verklaarde.

Resolutie 1741 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem door de VN-Veiligheidsraad aangenomen op 30 januari 2007 en verlengde de waarnemingsmissie aan de grens tussen Ethiopië en Eritrea met zes maanden.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Na de Tweede Wereldoorlog werd Eritrea bij Ethiopië gevoegd als een federatie. In 1962 maakte keizer Haile Selassie er een provincie van, waarop de Eritrese Onafhankelijkheidsoorlog begon. In 1991 bereikte Eritrea na een volksraadpleging die onafhankelijkheid. Er bleef echter onenigheid over een aantal grensplaatsen.

In 1998 viel Eritrea de stad Badme binnen, gevolgd door de bezetting van de rest van de Yirga Driehoek. Volgens Eritrea ging het historisch gezien om Eritrees grondgebied. Het lukte Ethiopië het gebied uiteindelijk weer in handen te krijgen, maar de gevechten kostten beide landen duizenden levens en miljarden dollars.

In 2000 werd in Algiers een akkoord bereikt en een 25 kilometer brede veiligheidszone ingesteld die door de UNMEE-vredesmacht wordt bewaakt. Een gezamenlijke grenscommissie wees onder meer de stad Badme toe aan Eritrea, maar anno 2018 wordt het gebied nog steeds door Ethiopië bezet.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

Waarnemingen[bewerken | brontekst bewerken]

Nogmaals werd het belang benadrukt van een onverwijlde uitvoering van de beslissing van de grenscommissie die de definitieve grens tussen Ethiopië en Eritrea markeerde. Ook werd de integriteit van de tijdelijke veiligheidszone op die grens nog eens bevestigd. De volledige afbakening van de grens was vitaal voor vrede tussen de twee landen. Beide hadden er eerder mee ingestemd de beslissingen van de commissie te zullen aanvaarden.

Handelingen[bewerken | brontekst bewerken]

Het mandaat van de UNMEE-waarnemingsmacht op de grens werd verlengd met zes maanden. Ook werd de hervorming van het militaire component van 2300 naar 1700 manschappen goedgekeurd.

De Veiligheidsraad eiste nogmaals dat Ethiopië de beslissing van de grenscommissie zou aanvaarden en dat Eritrea zijn troepen weghaalde uit de tijdelijke veiligheidszone en de beperkingen die het UNMEE had opgelegd weer ophief.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]

Originele werken bij dit onderwerp zijn te vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 1741 op de Engelstalige Wikisource.