Resolutie 1748 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 1748
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 27 maart 2007
Nr. vergadering 5648
Code S/RES/1748
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Aanslag op Rafik Hariri
Beslissing Verlengde de onderzoekscommissie naar de aanslag op Rafik Hariri met 1 jaar.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2007
Permanente leden
Vlag van China China · Vlag van Frankrijk Frankrijk · Vlag van Rusland Rusland · Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk · Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Niet-permanente leden
Vlag van België België · Vlag van Congo-Brazzaville Congo-Brazzaville · Vlag van Ghana Ghana · Vlag van Indonesië Indonesië · Vlag van Italië Italië · Vlag van Panama Panama · Vlag van Peru Peru · Vlag van Qatar Qatar · Vlag van Zuid-Afrika Zuid-Afrika · Vlag van Slowakije Slowakije
De straat waarin de aanslag plaatsvond bleef gedurende het onderzoek afgesloten (foto: jul 2005).
De straat waarin de aanslag plaatsvond bleef gedurende het onderzoek afgesloten (foto: jul 2005).

Resolutie 1748 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem aangenomen door de VN-Veiligheidsraad op 27 maart 2007 en verlengde de internationale onderzoekscommissie naar de terreuraanslag waarbij Rafik Hariri was omgekomen tot 15 juni 2008.

Achtergrond[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Rafik Hariri voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In februari 2005 kwam Rafik Hariri, dit tot een jaar daarvoor premier van Libanon was geweest, om bij een bomaanslag. De regering trad hierop af, en er volgden grootschalige betogingen. De Verenigde Naties stelden een onderzoek in, dat uitmondde in de oprichting van het Libanontribunaal in Nederland.

Inhoud[bewerken]

Waarnemingen[bewerken]

De commissie die Libanon bijstond tijdens het onderzoek naar de bomaanslag in 2005, waarbij de Libanese oud-premier Rafik Hariri was omgekomen, had opnieuw gerapporteerd. Libanon vroeg dat deze commissie vanaf 15 juni opnieuw met een jaar zou worden verlengd. Ook de commissie zelf dacht niet dat ze haar werk voor die datum zou kunnen voltooien.

Handelingen[bewerken]

Dus besloot de Veiligheidsraad het mandaat van de commissie te verlengen tot 15 juni 2008. Dit mandaat kon desgevallend eerder worden beëindigd als het onderzoek eerder afgerond werd. Ten slotte werd de commissie gevraagd op viermaandelijkse basis te rapporteren over de vooruitgang van dat onderzoek.