Resolutie 1750 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Vlag van de Verenigde Naties
Resolutie 1750
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 30 maart 2007
Nr. vergadering 5652
Code S/RES/1750 (Document)
Stemming Voor: 15 Onth.: 0 Tegen: 0
Onderwerp Liberia
Beslissing Verlengde de UNMIL-vredesmacht met zes maanden.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2007
Permanente leden
Vlag van China CHN Vlag van Frankrijk FRA Vlag van Verenigd Koninkrijk GBR Vlag van Rusland RUS Vlag van Verenigde Staten USA
Niet-permanente leden
Vlag van België BEL Vlag van Congo-Brazzaville CGO Vlag van Ghana GHA Vlag van Indonesië INA Vlag van Italië ITA
Vlag van Panama PAN Vlag van Peru PER Vlag van Qatar QAT Vlag van Zuid-Afrika RSA Vlag van Slowakije SVK
Locator SL-LR.png

Resolutie 1750 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem door de VN-Veiligheidsraad aangenomen op 30 maart 2007 en verlengde de vredesmacht in Liberia met een half jaar.

Achtergrond[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Tweede Liberiaanse Burgeroorlog voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Na de hoogdagen onder het decennialange bestuur van William Tubman, die in 1971 overleed, greep Samuel Doe de macht. Zijn dictatoriale regime ontwrichtte de economie en er ontstonden rebellengroepen tegen zijn bewind, waaronder die van de latere president Charles Taylor. In 1989 leidde de situatie tot een burgeroorlog waarin de president vermoord werd. De oorlog bleef nog doorgaan tot 1996. Bij de verkiezingen in 1997 werd Charles Taylor verkozen en in 1999 ontstond opnieuw een burgeroorlog toen hem vijandige rebellengroepen delen van het land overnamen. Pas in 2003 kwam er een staakt-het-vuren en werden VN-troepen gestuurd. Taylor ging in ballingschap en de regering van zijn opvolger werd al snel vervangen door een overgangsregering. In 2005 volgden opnieuw verkiezingen en werd Ellen Johnson-Sirleaf de nieuwe president.

Inhoud[bewerken]

Waarnemingen[bewerken]

Liberia bleef doorwerken aan de verbetering van haar bestuur en de strijd tegen corruptie. Het verkreeg ook steeds meer greep op haar natuurlijke rijkdommen. Ook de herintegratie van ex-strijders ging vooruit.

Handelingen[bewerken]

De Veiligheidsraad verlengde het mandaat van de UNMIL-vredesmacht in Liberia tot 30 september 2007. De secretaris-generaal werd alvast gevraagd een gedetailleerd terugtrekkingsplan voor de missie op te stellen.

De Speciale Rechtbank voor Sierra Leone wilde tot een akkoord komen met Liberia om daar activiteiten uit te voeren. De UNMIL-vredesmacht werd toegelaten deze te ondersteunen.

Verwante resoluties[bewerken]