Resolutie 1758 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 1758
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 15 juni 2007
Nr. vergadering 5696
Code S/RES/1758
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Conflict in Cyprus
Beslissing Verlengde de UNFICYP-vredesmacht met 6 maanden.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2007
Permanente leden
Vlag van China China · Vlag van Frankrijk Frankrijk · Vlag van Rusland Rusland · Vlag van het Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk · Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Niet-permanente leden
Vlag van België België · Vlag van Congo-Brazzaville Congo-Brazzaville · Vlag van Ghana Ghana · Vlag van Indonesië Indonesië · Vlag van Italië Italië · Vlag van Panama Panama · Vlag van Peru Peru · Vlag van Qatar Qatar · Vlag van Zuid-Afrika Zuid-Afrika · Vlag van Slowakije Slowakije
Het Argentijnse UNFICYP-kamp (foto: 1998).
Het Argentijnse UNFICYP-kamp (foto: 1998).

Resolutie 1758 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd op 15 juni 2007 unaniem aangenomen door de VN-Veiligheidsraad en verlengde de VN-vredesmissie op Cyprus met een half jaar.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Nadat in 1964 geweld was uitgebroken tussen de Griekse en Turkse bevolkingsgroep op Cyprus stationeerden de Verenigde Naties de UNFICYP-vredesmacht op het eiland. Haar mandaat wordt sindsdien om het half jaar verlengd. In 1974 bezette Turkije het noorden van Cyprus na een Griekse poging tot staatsgreep. In 1983 werd dat noordelijke deel met Turkse steun van Cyprus afgescheurd. Midden 1990 begon het toetredingsproces van (Grieks-)Cyprus tot de Europese Unie, maar de EU erkent de Turkse Republiek Noord-Cyprus vooralsnog niet.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

Waarnemingen[bewerken | brontekst bewerken]

Volgens de secretaris-generaal bleef de situatie rond de Groene Lijn in Cyprus rustig al steeg het aantal incidenten. Bij beide partijen werd er wel op aangedrongen de spanningen niet te doen oplopen en ook om allesomvattende onderhandelingen voor te bereiden, volgend op het akkoord van 8 juli 2006. Ook de ontmijning in de bufferzone was stilgevallen en de Turks-Cyprioten werden opgeroepen dit te hervatten.

Handelingen[bewerken | brontekst bewerken]

De Veiligheidsraad bevestigde dat het huidige status quo onaanvaardbaar was en dat de impasse al te lang had geduurd, en verlengde het mandaat van de UNFICYP-vredesmacht tot 15 december 2007.

Bij de Turks-Cyprioten en het Turkse leger werd er nog eens op aangedrongen om het militaire status quo in Strovilia van voor 30 juni 2000 te herstellen.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]