Resolutie 1763 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 1763
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 29 juni 2007
Nr. vergadering 5711
Code S/RES/1763
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Burgeroorlog in Ivoorkust
Beslissing Verlengde de UNOCI-vredesmacht tot 16 juli.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2007
Permanente leden
Niet-permanente leden
Vlag van België België · Vlag van Congo-Brazzaville Congo-Brazzaville · Vlag van Ghana Ghana · Vlag van Indonesië Indonesië · Vlag van Italië Italië · Vlag van Panama Panama · Vlag van Peru Peru · Vlag van Qatar Qatar · Vlag van Zuid-Afrika Zuid-Afrika · Vlag van Slowakije Slowakije
Het stadscentrum van de Ivoriaanse kuststad Abidjan.
Het stadscentrum van de Ivoriaanse kuststad Abidjan.

Resolutie 1763 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem aangenomen op 29 juni 2007. De resolutie verlengde het mandaat van de VN-vredesmacht in Ivoorkust met ruim 2 weken.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

In 2002 brak in Ivoorkust een burgeroorlog uit tussen de regering in het christelijke zuiden en rebellen in het islamitische noorden van het land. In 2003 leidden onderhandelingen tot de vorming van een regering van nationale eenheid en waren er Franse en VN-troepen aanwezig. In 2004 zegden de rebellen hun vertrouwen in de regering op en namen opnieuw de wapens op. Op 6 november kwamen bij Ivoriaanse luchtaanvallen op de rebellen ook 9 Franse vredeshandhavers om. Nog die dag vernietigden de Fransen de gehele Ivoriaanse luchtmacht, waarna ongeregeldheden uitbraken in de hoofdstad Abidjan.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

Waarnemingen[bewerken | brontekst bewerken]

Op 4 maart 2007 waren president Laurent Gbagbo van Ivoorkust en rebellenleider Guillaume Soro tot een politiek akkoord gekomen. De VN waren klaar om de partijen verder bij te staan met de uitvoering van hun toezeggingen en de ondersteuning van het vredesproces.

Handelingen[bewerken | brontekst bewerken]

De Veiligheidsraad besloot het mandaat van de UNOCI-vredesmacht en de Franse ondersteunende troepen te verlengen tot 16 juli 2007.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]