Resolutie 1780 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Vlag van de Verenigde Naties
Resolutie 1780
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 15 oktober 2007
Nr. vergadering 5758
Code S/RES/1780
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Haïti
Beslissing Verlengde de MINUSTAH-vredesmacht met 1 jaar.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2007
Permanente leden
Vlag van China CHN Vlag van Frankrijk FRA Vlag van Verenigd Koninkrijk GBR Vlag van Rusland RUS Vlag van Verenigde Staten USA
Niet-permanente leden
Vlag van België BEL Vlag van Congo-Brazzaville CGO Vlag van Ghana GHA Vlag van Indonesië INA Vlag van Italië ITA
Vlag van Panama PAN Vlag van Peru PER Vlag van Qatar QAT Vlag van Zuid-Afrika RSA Vlag van Slowakije SVK
Een Braziliaanse MINUSTAH-blauwhelm en een Haïtiaans meisje.
Een Braziliaanse MINUSTAH-blauwhelm en een Haïtiaans meisje.

Resolutie 1780 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd op 15 oktober 2007 unaniem aangenomen door de VN-Veiligheidsraad en verlengde de vredesmacht in Haïti met een jaar[1].

Achtergrond[bewerken]

Na decennia onder dictatoriaal bewind won Jean-Bertrand Aristide in december 1990 de verkiezingen in Haïti. In september 1991 werd hij met een staatsgreep verdreven. Nieuwe verkiezingen werden door de internationale gemeenschap afgeblokt waarna het land in de chaos verzonk. Na Amerikaanse bemiddeling werd Aristide in 1994 in functie hersteld. Het jaar erop vertrok hij opnieuw, maar in 2000 werd hij herkozen. Zijn tweede ambtstermijn werd echter gekenmerkt door beschuldigingen van corruptie. In 2004 veroverden door het Westen gesteunde rebellen de controle over het land. In juni dat jaren werden VN-vredestroepen gestuurd en in 2006 werd René Préval, die tussen 1995 en 2000 ook president was, opnieuw verkozen.

Inhoud[bewerken]

Waarnemingen[bewerken]

Op 29 april was in Haïti met succes de laatste ronde van de lokale verkiezingen gehouden. Er bleef echter nog veel te doen in het land. Ondanks de verbeterde veiligheid bleef de toestand fragiel. Ook bleven drugs- en wapenhandel de stabiliteit bedreigen. De Haïtiaanse overheid werd opgeroepen om de hervorming van de veiligheidsdiensten door te zetten en vooral de politie, justitie en het gevangeniswezen te hervormen.

Handelingen[bewerken]

De Veiligheidsraad verlengde het mandaat van de MINUSTAH-vredesmacht tot 15 oktober 2008. Ze stond ook achter de aanbeveling van de secretaris-generaal om de missie te herschikken. Aldus werd beslist de militaire component uit te breiden tot 7060 troepen en de politiecomponent tot 2091 agenten.

MINUSTAH werd gevraagd de Haïtiaanse overheid te ondersteunen bij het opzetten van grenscontrole. Ook moest de missie zelf gaan patrouilleren langs de zee- en landgrenzen. De Veiligheidsraad veroordeelde verder nog het geweld dat tegen MINUSTAH-personeel gepleegd werd.

Voorts werden ook de ernstige misdaden tegen kinderen, zoals verkrachting en seksueel geweld tegen meisjes, zwaar veroordeeld. MINUSTAH werd gevraagd respect voor de rechten van vrouwen en kinderen te promoten.

Verwante resoluties[bewerken]