Resolutie 1781 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Vlag van de Verenigde Naties
Resolutie 1781
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 15 oktober 2007
Nr. vergadering 5759
Code S/RES/1781
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Abchazië
Beslissing Verlengde de UNOMIG-waarnemingsmissie met 6 maanden.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2007
Permanente leden
Vlag van China CHN Vlag van Frankrijk FRA Vlag van Verenigd Koninkrijk GBR Vlag van Rusland RUS Vlag van Verenigde Staten USA
Niet-permanente leden
Vlag van België BEL Vlag van Congo-Brazzaville CGO Vlag van Ghana GHA Vlag van Indonesië INA Vlag van Italië ITA
Vlag van Panama PAN Vlag van Peru PER Vlag van Qatar QAT Vlag van Zuid-Afrika RSA Vlag van Slowakije SVK
Noord-Abchazië.
Noord-Abchazië.

Resolutie 1781 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd op 15 oktober 2007 unaniem aangenomen door de VN-Veiligheidsraad en verlengde de VN-waarnemingsmissie in Georgië met een half jaar.

Achtergrond[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Abchazië voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Op het einde van de jaren 1980 wilde de Abchazische minderheid in Abchazië onafhankelijk worden van Georgië waartoe ze behoorden, terwijl de Georgiërs wel de meerderheid van de bevolking uitmaakten. Die Georgiërs zagen dat niet zitten en in 1992 leidde de situatie tot een gewapend conflict. Daarbij raakte ook grote buur Rusland betrokken, die het voor de Abchazen opnam. Begin 1993 braken zware gevechten uit om de Abchazische hoofdstad Soechoemi die kortstondig waren onderbroken door een staakt-het-vuren.

Inhoud[bewerken]

Waarnemingen[bewerken]

Men was zeer bezorgd om alle gewapende incidenten die het vredesproces in Georgië schaadden. Verder bleef er ook nood aan economische ontwikkeling in Abchazië om het leven van de mensen, en vooral vluchtelingen te verbeteren. Voorts betreurde men het gebrek aan vertrouwen tussen de twee partijen.

Handelingen[bewerken]

Georgië werd opgeroepen te zorgen dat de situatie in de Kodori-vallei overeenstemde met het Akkoord van Moskou inzake een staakt-het-vuren en scheiding van troepen. Dat akkoord werd veelvuldig geschonden. Alle partijen werden opgeroepen elkaars verzuchtingen inzake veiligheid ernstig te nemen en geweld en provocaties te mijden.

Ook werd opnieuw verwezen naar het "document over de basisprincipes voor de bevoegdheidsverdeling tussen Tbilisi en Soechoemi". Ten slotte werd het mandaat van de UNOMIG-waarnemingsmissie in het land verlengd tot 15 april 2008 en werd de secretaris-generaal gevraagd in die tijd mee te zorgen voor vertrouwensmaatregelen en een betekenisvolle dialoog tussen de partijen.

Verwante resoluties[bewerken]

Logo Wikisource
Bronnen die bij dit onderwerp horen, kan men vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 1781 op de Engelstalige Wikisource.