Resolutie 1781 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 1781
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 15 oktober 2007
Nr. vergadering 5759
Code S/RES/1781
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Abchazië
Beslissing Verlengde de UNOMIG-waarnemingsmissie met 6 maanden.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2007
Permanente leden
Vlag van China China · Vlag van Frankrijk Frankrijk · Vlag van Rusland Rusland · Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk · Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Niet-permanente leden
Vlag van België België · Vlag van Congo-Brazzaville Congo-Brazzaville · Vlag van Ghana Ghana · Vlag van Indonesië Indonesië · Vlag van Italië Italië · Vlag van Panama Panama · Vlag van Peru Peru · Vlag van Qatar Qatar · Vlag van Zuid-Afrika Zuid-Afrika · Vlag van Slowakije Slowakije
Noord-Abchazië.
Noord-Abchazië.

Resolutie 1781 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd op 15 oktober 2007 unaniem aangenomen door de VN-Veiligheidsraad en verlengde de VN-waarnemingsmissie in Georgië met een half jaar.

Achtergrond[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Abchazië voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Op het einde van de jaren 1980 wilde de Abchazische minderheid in Abchazië onafhankelijk worden van Georgië waartoe ze behoorden, terwijl de Georgiërs wel de meerderheid van de bevolking uitmaakten. Die Georgiërs zagen dat niet zitten en in 1992 leidde de situatie tot een gewapend conflict. Daarbij raakte ook grote buur Rusland betrokken, die het voor de Abchazen opnam. Begin 1993 braken zware gevechten uit om de Abchazische hoofdstad Soechoemi die kortstondig waren onderbroken door een staakt-het-vuren.

Inhoud[bewerken]

Waarnemingen[bewerken]

Men was zeer bezorgd om alle gewapende incidenten die het vredesproces in Georgië schaadden. Verder bleef er ook nood aan economische ontwikkeling in Abchazië om het leven van de mensen, en vooral vluchtelingen te verbeteren. Voorts betreurde men het gebrek aan vertrouwen tussen de twee partijen.

Handelingen[bewerken]

Georgië werd opgeroepen te zorgen dat de situatie in de Kodori-vallei overeenstemde met het Akkoord van Moskou inzake een staakt-het-vuren en scheiding van troepen. Dat akkoord werd veelvuldig geschonden. Alle partijen werden opgeroepen elkaars verzuchtingen inzake veiligheid ernstig te nemen en geweld en provocaties te mijden.

Ook werd opnieuw verwezen naar het "document over de basisprincipes voor de bevoegdheidsverdeling tussen Tbilisi en Soechoemi". Ten slotte werd het mandaat van de UNOMIG-waarnemingsmissie in het land verlengd tot 15 april 2008 en werd de secretaris-generaal gevraagd in die tijd mee te zorgen voor vertrouwensmaatregelen en een betekenisvolle dialoog tussen de partijen.

Verwante resoluties[bewerken]

Logo Wikisource
Bronnen die bij dit onderwerp horen, kan men vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 1781 op de Engelstalige Wikisource.