Resolutie 1784 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Resolutie 1784
Van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties
Datum 31 oktober 2007
Nr. vergadering 5774
Code S/RES/1784
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Soedanese burgeroorlog
Beslissing Verlengde de UNMIS-vredesmacht met 6 maanden.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2007
Permanente leden
Niet-permanente leden
Vlag van België België · Vlag van Congo-Brazzaville Congo-Brazzaville · Vlag van Ghana Ghana · Vlag van Indonesië Indonesië · Vlag van Italië Italië · Vlag van Panama Panama · Vlag van Peru Peru · Vlag van Qatar Qatar · Vlag van Zuid-Afrika Zuid-Afrika · Vlag van Slowakije Slowakije
Rwandese UNMIS-troepen in juli 2005. 1200 Rwandese soldaten werden door de Amerikaanse luchtmacht overgevlogen naar Soedan.

Resolutie 1784 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd op 31 oktober 2007 met unaniem door de VN-Veiligheidsraad aangenomen en verlengde de vredesmacht in Soedan met een half jaar.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Tweede Soedanese Burgeroorlog voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Al in de jaren 1950 was zwarte zuiden van Soedan in opstand gekomen tegen het overheersende Arabische noorden. De vondst van aardolie in het zuiden maakte het conflict er enkel maar moeilijker op. In 2002 kwam er een staakt-het-vuren en werden afspraken gemaakt over de verdeling van de olie-inkomsten. Verschillende rebellengroepen waren hiermee niet tevreden en in 2003 ontstond het conflict in Darfur tussen deze rebellen en de door de regering gesteunde janjaweed-milities. Die laatsten gingen over tot etnische zuiveringen en in de volgende jaren werden in Darfur grove mensenrechtenschendingen gepleegd waardoor miljoenen mensen op de vlucht sloegen.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

Waarnemingen[bewerken | brontekst bewerken]

Op de Soedanese regering van nationale eenheid werd aangedrongen vrije en eerlijke verkiezingen voor te bereiden. Intussen bleven ontheemden georganiseerd terugkeren naar streek. De uitvoering van het vredesakkoord was essentieel om de crisis in Darfur op te lossen. Het geweld dat door alle partijen werd gepleegd werd veroordeeld.

Handelingen[bewerken | brontekst bewerken]

Het mandaat van de UNMIS-vredesmacht werd verlengd tot 30 april 2008. Alle partijen werden opgeroepen UNMIS ongehinderd te laten toezien en verifiëren in de regio Abyei en om de spanningen in die regio te verminderen door er onder meer troepen weg te trekken.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]