Resolutie 1794 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 1794
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 21 december 2007
Nr. vergadering 5814
Code S/RES/1794
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Congolese burgeroorlog
Beslissing Verlengde de MONUC-vredesmacht met 1 jaar.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2007
Permanente leden
Niet-permanente leden
Vlag van België België · Vlag van Congo-Brazzaville Congo-Brazzaville · Vlag van Ghana Ghana · Vlag van Indonesië Indonesië · Vlag van Italië Italië · Vlag van Panama Panama · Vlag van Peru Peru · Vlag van Qatar Qatar · Vlag van Zuid-Afrika Zuid-Afrika · Vlag van Slowakije Slowakije
De hoofdstad van Congo: Kinshasa (foto: jun 2006).
De hoofdstad van Congo: Kinshasa (foto: jun 2006).

Resolutie 1794 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem door de VN-Veiligheidsraad aangenomen op 21 december 2007 en was de laatste resolutie van dat jaar. Ze verlengde het mandaat van de VN-vredesmacht in Congo-Kinshasa met ruim een jaar.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Congolese Burgeroorlog voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In 1994 braken in de Democratische Republiek Congo etnische onlusten uit die onder meer werden veroorzaakt door de vluchtelingenstroom uit de buurlanden Rwanda en Burundi. In 1997 beëindigden rebellen de lange dictatuur van Mobutu en werd Kabila de nieuwe president. In 1998 escaleerde de burgeroorlog toen andere rebellen Kabila probeerden te verjagen. Zij zagen zich gesteund door Rwanda en Oeganda. Toen hij in 2001 omkwam bij een mislukte staatsgreep werd hij opgevolgd door zijn zoon. Onder buitenlandse druk werd afgesproken verkiezingen te houden die plaatsvonden in 2006 en gewonnen werden door Kabila. Intussen zijn nog steeds rebellen actief in het oosten van Congo en blijft de situatie er gespannen.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

Waarnemingen[bewerken | brontekst bewerken]

Nog steeds waren buitenlandse en Congolese gewapende groepen en milities aanwezig in het oosten van de Democratische Republiek Congo. Onder hen die van Laurent Nkunda die een ernstige crisis had veroorzaakt in vooral de provincie Noord-Kivu. De gevechten tussen zijn militie en het Congolese leger hadden zware humanitaire gevolgen.

Handelingen[bewerken | brontekst bewerken]

De Veiligheidsraad besliste het mandaat van de MONUC-vredesmacht in Congo te verlengen tot 31 december 2008. Ook de capaciteit van 17.030 militairen, 760 militaire waarnemers en 391 politiepersoneel en 6 politie-eenheden van 125 agenten werd tot die datum verlengd. MONUC werd gevraagd de crisis in de Kivu-provincies tot haar grootste prioriteit te maken en vooral de bevolking er te beschermen.

De Veiligheidsraad eiste dat de milities en gewapende groepen, en vooral het FDLR van Nkunda, de wapens neerlegden, demobiliseerden alsook stopten met het aanwerven van kindsoldaten. Ook mochten zij geen steun krijgen voor hun activiteiten.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]