Resolutie 1809 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 1809
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 16 april 2008
Nr. vergadering 5868
Code S/RES/1809
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Samenwerking tussen internationale organisaties
Beslissing Vroeg meer onderlinge samenwerking internationale organisaties.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2008
Permanente leden
Niet-permanente leden
Vlag van Burkina Faso Burkina Faso · Vlag van België België · Vlag van Costa Rica Costa Rica · Vlag van Kroatië Kroatië · Vlag van Indonesië Indonesië · Vlag van Italië Italië · Vlag van Libië Libië · Vlag van Panama Panama · Vlag van Zuid-Afrika Zuid-Afrika · Vlag van Vietnam Vietnam
De Afrikaanse Unie.
De Afrikaanse Unie.

Resolutie 1809 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem door de VN-Veiligheidsraad aangenomen op 16 april 2008 en vroeg meer samenwerking tussen Regionale- en subregionale organisaties, en met de Afrikaanse Unie in het bijzonder, om de vredescapaciteiten van die organisatie te versterken.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

Waarnemingen[bewerken | brontekst bewerken]

Men wilde de samenwerking met de Afrikaanse Unie verbeteren om diens capaciteit om met de conflicten op het continent om te gaan te versterken. Vooral op financieel vlak had de AU problemen om haar vredestaak uit te voeren.

Handelingen[bewerken | brontekst bewerken]

Men verwelkomde zo de samenwerking tussen de Afrikaanse Unie en de Europese Unie om de AU te versterken. Regionale- en subregionale organisaties werden aangespoord hun onderlinge samenwerking te versterken. Daarbij werd vooral gedacht aan de Afrikaanse Unie, de Organisatie van Amerikaanse Staten, de Arabische Liga, de Associatie van Zuidoost-Aziatische Naties en de Europese Unie.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]