Resolutie 1819 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 1819
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 18 juni 2008
Nr. vergadering 5914
Code S/RES/1819
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Burgeroorlog in Liberia
Beslissing Verlengde het panel van experst dat schendingen van het wapenembargo onderzocht met 6 maanden.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2008
Permanente leden
Vlag van China China · Vlag van Frankrijk Frankrijk · Vlag van Rusland Rusland · Vlag van het Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk · Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Niet-permanente leden
Vlag van Burkina Faso Burkina Faso · Vlag van België België · Vlag van Costa Rica Costa Rica · Vlag van Kroatië Kroatië · Vlag van Indonesië Indonesië · Vlag van Italië Italië · Vlag van Libië Libië · Vlag van Panama Panama · Vlag van Zuid-Afrika Zuid-Afrika · Vlag van Vietnam Vietnam
Liberia.
Liberia.

Resolutie 1819 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem door de VN-Veiligheidsraad aangenomen op 18 juni 2008 en verlengde het panel van experts dat schendingen van het wapenembargo tegen Liberia onderzocht met een half jaar.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Tweede Liberiaanse Burgeroorlog voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Na de hoogtijdagen onder het decennialange bestuur van William Tubman, die in 1971 overleed, greep Samuel Doe de macht. Diens dictatoriale regime ontwrichtte de economie en er ontstonden rebellengroepen tegen zijn bewind, waaronder die van de latere president Charles Taylor. In 1989 leidde de situatie tot een burgeroorlog waarin de president vermoord werd. De oorlog bleef nog doorgaan tot 1996. Bij de verkiezingen in 1997 werd Charles Taylor verkozen en in 1999 ontstond opnieuw een burgeroorlog toen hem vijandige rebellengroepen delen van het land overnamen. Pas in 2003 kwam er een staakt-het-vuren en werden VN-troepen gestuurd. Taylor ging in ballingschap en de regering van zijn opvolger werd al snel vervangen door een overgangsregering. In 2005 volgden opnieuw verkiezingen, waarna Ellen Johnson-Sirleaf de nieuwe president werd.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

Waarnemingen[bewerken | brontekst bewerken]

Liberia had sinds januari 2006 grote vooruitgang gemaakt. Daarom waren de sancties inzake kaphout en diamant die het land waren opgelegd eerder al opgeheven.

De UNMIL-vredesmissie bleef nodig om de veiligheid te verbeteren en de overheid te helpen met het verwerven van de controle over de diamant- en houtregio's.

Handelingen[bewerken | brontekst bewerken]

De secretaris-generaal werd gevraagd het mandaat van het panel van experts dat de schendingen van het wapenembargo tegen Liberia onderzocht te vernieuwen tot 20 december 2008.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]