Resolutie 1870 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Resolutie 1870
Van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties
Datum 30 april 2009
Nr. vergadering 6116
Code S/RES/1870
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Soedanese burgeroorlog
Beslissing Verlengde de UNMIS-vredesmissie met 1 jaar.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2009
Permanente leden
Niet-permanente leden
Vlag van Oostenrijk Oostenrijk · Vlag van Burkina Faso Burkina Faso · Vlag van Costa Rica Costa Rica · Vlag van Kroatië Kroatië · Vlag van Japan Japan · Vlag van Libië Libië · Vlag van Mexico Mexico · Vlag van Turkije Turkije · Vlag van Oeganda Oeganda · Vlag van Vietnam Vietnam
De vlag van Soedan.

Resolutie 1870 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem door de VN-Veiligheidsraad aangenomen op 30 april 2009 en verlengde de VN-vredesmacht in de Soedanese regio Darfur met een jaar.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Tweede Soedanese Burgeroorlog voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Al in de jaren 1950 was het zwarte zuiden van Soedan in opstand gekomen tegen het overheersende Arabische noorden. De vondst van aardolie in het zuiden maakte het conflict er enkel maar moeilijker op. In 2002 kwam er een staakt-het-vuren en werden afspraken gemaakt over de verdeling van de olie-inkomsten. Verschillende rebellengroepen waren hiermee niet tevreden en in 2003 ontstond het conflict in Darfur tussen deze rebellen en de door de regering gesteunde Janjaweed-milities. Die laatsten gingen over tot etnische zuiveringen en in de volgende jaren werden in Darfur grove mensenrechtenschendingen gepleegd waardoor miljoenen mensen op de vlucht sloegen.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

Waarnemingen[bewerken | brontekst bewerken]

De Veiligheidsraad veroordeelde alle geweld dat door enige partij in Soedan werd gepleegd en de vrede en stabiliteit van het land bedreigde, alsook de gevolgen ervan voor voornamelijk vrouwen en kinderen. Humanitiare hulp aan de bevolking bleef dan ook noodzakelijk. Ook belangrijk was dat vrije en eerlijke verkiezingen werden gehouden voor nationale verzoening en het herstel van de vrede en stabiliteit.

Handelingen[bewerken | brontekst bewerken]

Het mandaat van de VN-vredesmacht UNMIS werd verlengd tot 30 april 2010. De militaire capaciteit van die missie moest zo veel mogelijk ingezet worden op de plaatsen die gevoelig waren voor conflict en waar de bevolking bedreigd werd door geweld. Verder werd de missie gevraagd de Nationale Verkiezingscommissie van Soedan te ondersteunen bij de voorbereiding van nationale verkiezingen. Verder moest ook samengewerkt worden met het Soedanese leger en de SPLA (rebellen) aan de vrijwillige ontwapening.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]