Resolutie 1872 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Vlag van de Verenigde Naties
Resolutie 1872
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 26 mei 2009
Nr. vergadering 6127
Code S/RES/1872
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Somalische burgeroorlog
Beslissing Autoriseerde de Afrikaanse Unie om haar vredesmissie 8 maanden te verlengen.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2009
Permanente leden
Vlag van China CHN Vlag van Frankrijk FRA Vlag van Verenigd Koninkrijk GBR Vlag van Rusland RUS Vlag van Verenigde Staten USA
Niet-permanente leden
Vlag van Oostenrijk AUT Vlag van Burkina Faso BUR Vlag van Costa Rica CRC Vlag van Kroatië CRO Vlag van Japan JPN
Vlag van Libië LBA Vlag van Mexico MEX Vlag van Turkije TUR Vlag van Oeganda UGA Vlag van Vietnam VIE
AMISOM-troepen voor de kust van Somalië (foto: maart 2008)
AMISOM-troepen voor de kust van Somalië (foto: maart 2008)

Resolutie 1872 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd op 26 mei 2009 unaniem door de VN-Veiligheidsraad aangenomen. De resolutie liet de Afrikaanse Unie toe om haar vredesmissie in Somalië nog acht maanden voort te zetten.

Achtergrond[bewerken]

In 1960 werden de voormalige kolonies Brits Somaliland en Italiaans Somaliland onafhankelijk en samengevoegd tot Somalië. In 1969 greep het leger de macht en werd Somalië een socialistisch-islamitisch land. In de jaren 1980 leidde het verzet tegen het totalitair geworden regime tot een burgeroorlog en in 1991 viel het centrale regime. Vanaf dan beheersten verschillende groeperingen elke een deel van het land en enkele delen scheurden zich ook af van Somalië. Toen milities van de Unie van Islamitische Rechtbanken de hoofdstad Mogadishu veroverden greep buurland Ethiopië in en heroverde de stad. In 2008 werd piraterij voor de kust van Somalië een groot probleem.

Inhoud[bewerken]

Waarnemingen[bewerken]

In Somalië was een federaal overgangsparlement verkozen en ook een eenheidskabinet aangesteld onder de overgangsregering die intussen naar de hoofdstad Mogadishu was verhuisd.

Het was nu van belang dat de Somalische veiligheidsdiensten opnieuw werden opgericht en dat ze opgeleid en uitgerust werden om het land te stabiliseren.

Verder moest ook de humanitaire situatie in Somalië worden verbeterd, en moest iets gedaan worden aan misdaden als moord en verminking die tegen de bevolking en hulpverleners werden gepleegd. De instabiliteit van het land lag ook mee aan de basis van het piraterijprobleem voor de kust van Somalië.

Handelingen[bewerken]

Alle partijen in Somalië werden opgeroepen zich achter het Akkoord van Djibouti te scharen. Ook moesten ze maatregelen treffen om de onbeperkte toegang van hulpverleners mogelijk te maken. Verder veroordeelde de Raad het geweld dat recent weer was aangewakkerd.

De Afrikaanse Unie werd gevraagd haar AMISOM-missie in Somalië te behouden en nog te verbeteren. Deze beschermde luchthavens, zeehavens en strategische plaatsen in Mogadishu. De AU-lidstaten werden geautoriseerd deze missie tot 31 januari 2010 voort te zetten.

Verwante resoluties[bewerken]