Resolutie 1904 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 1904
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 17 december 2009
Nr. vergadering 6247
Code S/RES/1904
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Sancties tegen de Taliban en Al Qaida
Beslissing Verscherpte de sancties tegen de Taliban en Al Qaida, verlengde de waarnemingsgroep die op deze sancties toezag en creëerde een ombudsman.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2009
Permanente leden
Niet-permanente leden
Vlag van Oostenrijk Oostenrijk · Vlag van Burkina Faso Burkina Faso · Vlag van Costa Rica Costa Rica · Vlag van Kroatië Kroatië · Vlag van Japan Japan · Vlag van Libië Libië · Vlag van Mexico Mexico · Vlag van Turkije Turkije · Vlag van Oeganda Oeganda · Vlag van Vietnam Vietnam
Het aantal terreurincidenten van januari tot juni 2009.
Het aantal terreurincidenten van januari tot juni 2009.

Resolutie 1904 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd op 17 december 2009 unaniem aangenomen door de VN-Veiligheidsraad. De resolutie verscherpte de sancties die waren ingesteld tegen de Taliban en Al Qaida en de procedures in verband met de lijst van personen en organisaties waartegen sancties golden. Het waarnemingsteam op die sancties werd andermaal met 1,5 jaar verlengd. Er werd ook een ombudsman in het leven geroepen om verzoeken tot schrapping van de lijst te behandelen[1].

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Al in 1999 had de Veiligheidsraad de eerste sancties ingesteld tegen de Taliban in Afghanistan. Die werden vervolgens uitgebreid naar Osama bin Laden en de Al Qaida-terreurorganisatie. In volgende resoluties werd precies vastgelegd welke sancties werden opgelegd en hoe op de sancties en de lijst met personen tegen wie ze golden werd toegekeken.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

Waarnemingen[bewerken | brontekst bewerken]

Terrorisme werd nog steeds als een van de grootste bedreigingen van de wereldwijde vrede en veiligheid gezien. Men was onder meer bezorgd om het gestegen aantal ontvoeringen door aan Al Qaida en de Taliban gelieerde organisaties, om fondsen te werven of politiek voordeel te behalen. De Veiligheidsraad herhaalde ook haar steun aan de strijd tegen de illegale drugshandel in Afghanistan. Op alle lidstaten werd aangedrongen actief mee te werken aan het bijhouden van de lijst met personen en organisaties waartegen sancties golden.

Handelingen[bewerken | brontekst bewerken]

De resolutie verscherpte de sancties die met eerdere resolutie waren opgelegd, namelijk de bevriezing van financiële middelen, reisbeperkingen en een wapenembargo.

Ook werden de procedures voor het toevoegen en schrappen van personen en organisatie aan en van de lijst waartegen sancties golden aangescherpt.

Er werd een positie van ombudsman gecreëerd voor een beginperiode van 18 maanden. Die moest het sanctiecomité bijstaan bij het behandelen van verzoeken tot schrapping van de lijst.

Ook werd het mandaat van het waarnemingsteam in New York, opgericht in 2004, opnieuw verlengd met anderhalf jaar.

Annex I[bewerken | brontekst bewerken]

Annex I somde de taken van het waarnemingsteam op, dat onder het 1267-Comité ressorteerde.

Annex II[bewerken | brontekst bewerken]

Annex II legde de procedure vast die de ombudsman, die met deze resolutie werd aangesteld, moest volgen als hij een verzoek tot schrapping van de lijst kreeg.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]