Resolutie 1915 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 1915
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 18 maart 2010
Nr. vergadering 6286
Code S/RES/1915
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Joegoslavië-tribunaal
Beslissing Stond een tijdelijke verhoging van het aantal ad litem-rechters toe.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2010
Permanente leden
Vlag van China China · Vlag van Frankrijk Frankrijk · Vlag van Rusland Rusland · Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk · Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Niet-permanente leden
Vlag van Oostenrijk Oostenrijk · Vlag van Bosnië en Herzegovina Bosnië en Herzegovina · Vlag van Brazilië Brazilië · Vlag van Gabon Gabon · Vlag van Japan Japan · Vlag van Libanon Libanon · Vlag van Mexico Mexico · Vlag van Nigeria Nigeria · Vlag van Turkije Turkije · Vlag van Oeganda Oeganda
De gevangenis in Scheveningen waar verdachten van het Tribunaal worden vastgehouden.
De gevangenis in Scheveningen waar verdachten van het Tribunaal worden vastgehouden.

Resolutie 1915 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem door de VN-Veiligheidsraad aangenomen op 18 maart 2010 en stond een tijdelijke verhoging van het aantal ad litem-rechters bij het Joegoslavië-tribunaal toe.[1]

Achtergrond[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Oorlogen in Joegoslavië voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In 1980 overleed de Joegoslavische leider Tito, die decennialang de bindende kracht was geweest tussen de zes deelstaten van het land. Na zijn dood kende het nationalisme een sterke opmars en in 1991 verklaarde Bosnië en Herzegovina zich onafhankelijk. De Servische minderheid in het land kwam hiertegen in opstand en begon een burgeroorlog, waarbij ze probeerden de Bosnische volkeren te scheiden. Tijdens die oorlog vonden massamoorden plaats waarbij tienduizenden mensen omkwamen. In 1993 werd het Joegoslavië-tribunaal opgericht, dat de oorlogsmisdaden die hadden plaatsgevonden moest berechten.

Inhoud[bewerken]

Waarnemingen[bewerken]

Met resolutie 1900 was eind 2009 toegestaan dat er niettegenstaande de statuten dertien in plaats van twaalf ad litem-rechters mochten dienen bij het Joegoslavië-tribunaal, en dat tot 31 maart 2010.

Door onvoorziene omstandigheden zou het vonnis in de zaak-Popović nu nog langer op zich laten wachten. Daardoor was geadviseerd opnieuw tijdelijk meer dan twaalf ad litem-rechters toe te staan.

Handelingen[bewerken]

De Veiligheidsraad besloot aldus opnieuw toe te staan dat er meer dan twaalf ad litem-rechters dienden bij het Tribunaal, en dat tot 30 juni 2010.

Verwante resoluties[bewerken]

Logo Wikisource
Bronnen over dit onderwerp zijn te vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 1915 van de Engelstalige Wikisource.