Resolutie 1949 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Vlag van de Verenigde Naties
Resolutie 1949
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 23 november 2010
Nr. vergadering 6428
Code S/RES/1949
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Guinee-Bissau
Beslissing Verlengde de UNOGBIS-missie tot eind 2011.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2010
Permanente leden
Vlag van China CHN Vlag van Frankrijk FRA Vlag van Verenigd Koninkrijk GBR Vlag van Rusland RUS Vlag van Verenigde Staten USA
Niet-permanente leden
Vlag van Oostenrijk AUT Vlag van Bosnië en Herzegovina BIH Vlag van Brazilië BRA Vlag van Gabon GAB Vlag van Japan JPN
Vlag van Libanon LIB Vlag van Mexico MEX Vlag van Nigeria NGR Vlag van Turkije TUR Vlag van Oeganda UGA
De ruïnes van het voormalige presidentiële paleis in Guinee-Bissau (foto: sep 2010).
De ruïnes van het voormalige presidentiële paleis in Guinee-Bissau (foto: sep 2010).

Resolutie 1949 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem aangenomen door de VN-Veiligheidsraad op 23 november 2010. Middels deze resolutie verlengde de Raad de VN-missie in Guinee-Bissau tot eind 2011[1].

Achtergrond[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Guinee-Bissau voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Guinee-Bissau werd in 1973 onafhankelijk van Portugal en zag in 1994 voor het eerst verkiezingen. In 1998 kwam het leger echter in opstand, werd de president afgezet en ontstond de Guinee-Bissause burgeroorlog. Uiteindelijk werden pas eind 1999 nieuwe presidentsverkiezingen gehouden en werd de nieuwe president begin 2000 geïnstalleerd. In september 2003 werd hij bij een staatsgreep door het leger gearresteerd en in april 2004 volgden parlementsverkiezingen. In oktober 2004 leidde muiterij in het leger tot onrust in het land. Nieuwe presidentsverkiezingen in juni 2005 brachten de in 1998 afgezette president opnieuw aan de macht. In maart 2009 werd hij vermoord door soldaten en in juni 2009 volgden wederom presidentsverkiezingen.

Inhoud[bewerken]

Waarnemingen[bewerken]

Men was bezorgd om de blijvende instabiliteit in Guinee-Bissau, het gebrek aan gezag en controle over het leger en het vasthouden van personen zonder proces na de gebeurtenissen van 1 april 2010[2]. Hierdoor kwam ook de veiligheid in de subregio in het gedrang door de groeiende drugshandel en georganiseerde misdaad.

Handelingen[bewerken]

De Veiligheidsraad verlengde het mandaat van het VN-Vredesondersteuningskantoor in Guinee-Bissau tot 31 december 2011. De secretaris-generaal werd gevraagd een strategisch werkplan op te stellen om de uitvoering van het mandaat op te volgen. Op de overheid en andere partijen in Guinee-Bissau werd aangedrongen samen te werken aan vrede, stabiliteit, dialoog en verzoening. Op 's lands legerleiding werd aangedrongen op respect voor de grondwettelijke orde, civiel toezicht en onthouding van politieke inmenging.

De overheid werd ook opgeroepen werk te maken van het onderzoek naar de politieke moorden die in maart en juni 2009 hadden plaatsgegrepen en de verantwoordelijken te vervolgen. Ook werd de overheid opgeroepen de vastgehouden personen vrij te laten ofwel te vervolgen.

Verwante resoluties[bewerken]