Naar inhoud springen

Resolutie 1951 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Resolutie 1951
Van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties
Datum 24 november 2010
Nr. vergadering 6431
Code S/RES/1951
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Burgeroorlog in Ivoorkust
Beslissing Stond een tijdelijke overplaatsing van VN-troepen uit Liberia naar Ivoorkust toe.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2010
Permanente leden
Niet-permanente leden
Vlag van Oostenrijk Oostenrijk · Vlag van Bosnië en Herzegovina Bosnië en Herzegovina · Vlag van Brazilië Brazilië · Vlag van Gabon Gabon · Vlag van Japan Japan · Vlag van Libanon Libanon · Vlag van Mexico Mexico · Vlag van Nigeria Nigeria · Vlag van Turkije Turkije · Vlag van Oeganda Oeganda
Resolutie 1951 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Resolutie 1951 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties is een resolutie die op 24 november 2010 werd aangenomen door de VN-Veiligheidsraad. De resolutie stond toe dat tijdelijk UNMIL-troepen uit Liberia werden overgeplaatst naar de UNOCI-missie in Ivoorkust naar aanleiding van de tweede ronde van de presidentsverkiezingen die aldaar zouden plaatsvinden op 28 november[1].

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

In 2002 brak in Ivoorkust een burgeroorlog uit tussen de regering in het christelijke zuiden en rebellen in het islamitische noorden van het land. In 2003 leidden onderhandelingen tot de vorming van een regering van nationale eenheid en waren er Franse en VN-troepen aanwezig. In 2004 zegden de rebellen hun vertrouwen in de regering op en namen opnieuw de wapens op. Het noorden van het land werd voornamelijk door deze Forces Nouvelles gecontroleerd. Er werden illegaal diamanten uitgevoerd via de buurlanden en wapens ingevoerd via Burkina Faso, zo concludeerden VN-experts.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

Waarnemingen[bewerken | brontekst bewerken]

In 2005 was met resolutie 1609 al eens een tijdelijke uitwisseling van troepen tussen de missies in Liberia (UNMIL) en Sierra Leone (UNAMSIL) toegestaan.

Handelingen[bewerken | brontekst bewerken]

De secretaris-generaal werd geautoriseerd om gedurende maximaal vier weken maximaal drie infanteriecompagnieën en één luchteenheid bestaande uit twee transporthelikopters van UNMIL in te zetten bij de UNOCI-missie in Ivoorkust.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]