Resolutie 1981 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 1981
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 13 mei 2011
Nr. vergadering 6535
Code S/RES/1981
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Crisis in Ivoorkust
Beslissing Verlengde de UNOCI-missie met 2,5 maanden.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2011
Permanente leden
Vlag van China China · Vlag van Frankrijk Frankrijk · Vlag van Rusland Rusland · Vlag van het Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk · Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Niet-permanente leden
Vlag van Bosnië en Herzegovina Bosnië en Herzegovina · Vlag van Brazilië Brazilië · Vlag van Colombia Colombia · Vlag van Gabon Gabon · Vlag van Duitsland Duitsland · Vlag van India India · Vlag van Libanon Libanon · Vlag van Nigeria Nigeria · Vlag van Portugal Portugal · Vlag van Zuid-Afrika Zuid-Afrika
Locator CI-LR.png

Resolutie 1981 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd op 13 mei 2011 unaniem aangenomen door de VN-Veiligheidsraad. De resolutie verlengde de VN-vredesmacht in Ivoorkust met tweeënhalve maand en stond verder toe dat de vanuit buurland Liberia overgeplaatste VN-troepen nog anderhalve maand langer ter plaatse bleven[1].

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

In 2002 brak in Ivoorkust een burgeroorlog uit tussen de regering in het christelijke zuiden en rebellen in het islamitische noorden van het land. In 2003 leidden onderhandelingen tot de vorming van een regering van nationale eenheid en waren er Franse- en VN-troepen aanwezig. In 2004 zegden de rebellen hun vertrouwen in de regering op en namen opnieuw de wapens op. Het noorden van het land werd voornamelijk door deze Forces Nouvelles gecontroleerd.

1rightarrow blue.svg Zie Crisis in Ivoorkust 2010-2011 voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Na de presidentsverkiezingen eind 2010 ontstonden wederom onlusten toen zittend president Laurent Gbagbo op post bleef ondanks de internationaal erkende overwinning van Alassane Ouattara.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

Waarnemingen[bewerken | brontekst bewerken]

De Veiligheidsraad had eerder toegestaan dat troepen van de UNMIL-macht in Liberia tijdelijk naar buurland Ivoorkust werden overgeplaatst en beslist de overplaatsing van meer troepen te overwegen. De Secretaris-Generaal had op 11 mei gemeld dat die troepen een cruciale rol speelden. Op 9 mei had hij ook gevraagd om het mandaat van de vredesmacht in Ivoorkust tot eind juli te verlengen.

Handelingen[bewerken | brontekst bewerken]

De Veiligheidsraad verlengde de UNOCI-vredesmacht tot 31 juli 2011. De Secretaris-Generaal moest tegen 30 juni zijn eindrapport over de missie indienen. Hij mocht de tijdelijke versterkingen vanuit de UNMIL-missie tot 30 juni in Ivoorkust houden.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]