Resolutie 1992 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 1992
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 29 juni 2011
Nr. vergadering 6570
Code S/RES/1992
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Crisis in Ivoorkust
Beslissing Verlengde de overplaatsing van drie gevechtshelikopters van UNMIL naar UNOCI met 3 maanden en de 2000 extra troepen van UNOCI met 1 maand.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2011
Permanente leden
Vlag van China China · Vlag van Frankrijk Frankrijk · Vlag van Rusland Rusland · Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk · Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Niet-permanente leden
Vlag van Bosnië en Herzegovina Bosnië en Herzegovina · Vlag van Brazilië Brazilië · Vlag van Colombia Colombia · Vlag van Gabon Gabon · Vlag van Duitsland Duitsland · Vlag van India India · Vlag van Libanon Libanon · Vlag van Nigeria Nigeria · Vlag van Portugal Portugal · Vlag van Zuid-Afrika Zuid-Afrika
De VN-medaille voor vredeshandhavers van de UNOCI-vredesmacht.
De VN-medaille voor vredeshandhavers van de UNOCI-vredesmacht.

Resolutie 1992 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd op 29 juni 2011 unaniem aangenomen door de VN-Veiligheidsraad. De resolutie verlengde de autorisatie om drie gevechtshelikopters van de naburige missie in Liberia in te zetten in Ivoorkust met drie maanden en de autorisatie van 2000 bijkomende troepen met één maand.[1]

Achtergrond[bewerken]

In 2002 brak in Ivoorkust een burgeroorlog uit tussen de regering in het christelijke zuiden en rebellen in het islamitische noorden van het land. In 2003 leidden onderhandelingen tot de vorming van een regering van nationale eenheid en waren er Franse- en VN-troepen aanwezig. In 2004 zegden de rebellen hun vertrouwen in de regering op en namen opnieuw de wapens op. Het noorden van het land werd voornamelijk door deze Forces Nouvelles gecontroleerd.

1rightarrow blue.svg Zie Crisis in Ivoorkust 2010-2011 voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Na de presidentsverkiezingen eind 2010 ontstonden wederom onlusten toen zittend president Laurent Gbagbo op post bleef ondanks de internationaal erkende overwinning van Alassane Ouattara.

Inhoud[bewerken]

Waarnemingen[bewerken]

Sedert resolutie 1609 uit 2005 al werkten de VN-vredesmachten in de buurlanden Ivoorkust en Liberia samen. De situatie nabij de grens tussen beide landen bleef intussen fragiel en volgens de Secretaris-Generaal speelden de tijdelijk van UNMIL naar UNOCI overgeplaatste troepen een belangrijke rol.

Handelingen[bewerken]

De Veiligheidsraad autoriseerde daarom een verlenging van de overplaatsing van drie bemande gevechtshelikopters tot 30 september 2011. De tijdelijke autorisatie van 2000 extra manschappen in Ivoorkust werd verlengd tot 31 juli 2011.

Verwante resoluties[bewerken]